Molen Korenwindmolen van Oerle3e standplaats, Oerle

Oerle, Noord-Brabant

Banstraat
Veldhoven, Noord-Brabant
De Kempen

gesloten voet

geschiedenis
De oudste molen binnen Veldhoven was waarschijnlijk een watermolen in Oerle uit de twaalfde eeuw, die later (in of kort vóór 1360) is vervangen door een windmolen. De laatste opvolger van deze windmolen werd in 1933 gesloopt. Zie voor de eerste en tweede standplaats van de watermolen databasenummer 7270 en 7271, en voor de eerdere standplaatsen van de windmolen databasenummer 6083 en 6084

In de zomer van 1914 werd de molen opnieuw verplaatst door hem in onderdelen op karren naar zijn nieuwe standplaats aan de Zandoerleseweg nabij de dorpskern van Oerle te vervoeren en hem op het perceel van bestemming opnieuw samen te stellen.
In 1932/1933 liet de toenmalige eigenaar de molen slopen en zette zijn molenbedrijf in de vorm van een motormaalderij voort.