Molen Polder 47/ De Ruiterpolder, Molen e, IJlst/ Drylts

IJlst/ Drylts, Fryslân

Wymbritseradiel
IJlst B (3) 303 Wed. en Erven Sjoerd Sijmens Buitenhoff, looijer, en mede E.

Spinnenkop
Buitengelegen scheprad, later vijzel

geschiedenis
De molen staat niet aangegeven op de Schotanus-kaarten van Wymbritseradiel van 1664 en 1720. Hij staat wel op de stedenkaart van IJlst van Schotanus uit 1664, op de kadasterkaart van 1811-1832 (rond grondplan?) en op de TMK van ca. 1850.

Op de topografische kaart van 1932 staat ter plekke een windmotor aangegeven.

Bemaalde de polder nr. 47 (30 ha).

trivia
De prentjes horen niet bij sectie B no. 303, maar veel eerder bij het perceel sectie A no. 306 (waar in 1832 geen molen meer stond). Het is altijd lastig om de kaart van rond 1650 te projecteren op de kadasterkaart, maar duidelijk is dat dit niet op de plek van dbnr. 8154 is.
Waar volgens Schotanus/Halma (1718) de verbreding van het Wijddraai begint, is er al geen bebouwing meer. Dat klopt met de kadastrale minuut, zodat de molen van B 303 te westelijk is gesitueerd. Het grote huis van de heer Rispens in 1649 (aangeduid met D) is te herkennen op de kaart van 1718 en ook op de kadastrale minuut, zodat de molen net even westelijk daarvan heeft gestaan bij de grens van het latere perceel A 306.
Dick Bunskoeke, 16 & 18 mei 2011.