Molen De Paltrok / De Poltrog / De Hoop, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Tekening van W. v.d. Vliet

Harlingen/ Harns
aan de Zeedijk
Harlingen, Fryslân

geschiedenis
De Paltrok werd in 1855 door/voor molenaar Daniël Harkes Hoogterp (boerenzoon, schoonzoon van houtzaagmolenaar Ane Hendriks Molenaar uit Almenum, 16 dec. 1796 - 15 sept. 1875) en Johan Hendrik Wilhelm van Loon (houthandelaar en schutter, 1820 - 3 sept. 1892) gesticht op de plek waar voorheen zaagmolen De Hoop stond.

Daniël en Johan waren al eigenaren van de naastgelegen zaagmolen Het Fortuin (Tenbruggencatenummer 01423).

De molen is mogelijk van elders naar Harlingen overgebracht. Ter plaatse sprak men van De Poltrog, maar uit advertenties blijkt dat de naam De Hoop was. Er werd weer gebruikt gemaakt van de nog bestaande houtkolk van de voorganger De Hoop.

Al in 1856 deed Johan zijn halve aandeel in beide molens over aan Daniël en koopman Laas Tjardus Houtsma.

Op 15 sept. 1875 overleed Daniel Harkes Hoogterp, De Hoop werd toen samen met Het Fortuin gekocht door Sijtze Beitschat, zoon van Simon (zie o.a. De Valk). Al in 1878 werden beide molens gekocht door timmerman Romke Gaeles Fokkema. De zaken gingen echter niet goed want op 17 mei 1881 werd Romke failliet verklaard.

Uit de failliete boedel werden in 1881 beide molens, twee huizen, een houtschuur en een weiland gekocht door Charles Jacques Anton Alexander Charles Canter Cremers, die er tot 1890 mee heeft gezaagd.

Na 4 jaar stilstand werd omstreeks 1894 De Hoop omvergetrokken en gesloopt, en grotendeels vertimmerd in zijn buurman Het Fortuin.

Bronnen:
- Fries Molenboek van 1971, pag. 36/37, artikel door S.J. van der Molen. Verzameling E. Zwijnenberg.
- Molens in en om Harlingen een rijke historie, door Tj. Severein, 1990. En Aanvullingen en correcties ... daarop, 2006. Verzameling H. van der Kaay.
- molens, mensen, bedrijven - overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht, drs. D.M. Bunskoeke, Beilen, 2016

trivia
In sommige artikelen wordt deze molen De Twee Gebroeders genoemd. Dit is echter onjuist, de oprichters waren immers geen broers. Bovendien kochten de gebroeders Posthuma in 1814 de houtzaagmolen De Swarte Molen (dbnr. 2463) en noemden die toen De Twee Gebroeders, terwijl De Paltrok pas in 1855 werd gebouwd. Verder tonen de wapenschilden van de gebroeders Posthuma in het Hannemahuis geen paltrok maar een wipmolen op een schuur.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in het Fries Molenboek van 1971.