Molen Op Hoop, Easterlittens/ Oosterlittens

Easterlittens/ Oosterlittens, Fryslân

Op Hoop

Easterlittens/ Oosterlittens
Leeuwarden, Fryslân

geschiedenis
In 1836 bouwde Lourens Martens van der Molen, voorheen korenmolenaar te Baard (Tenbruggencatenummer 02971 c), de korenmolen aan de Franekervaart, aan het eind van de zogenaamde Streng. Tot 1845 bleef hij de molenaar, zijn opvolger is onbekend.

Van 1855 tot 1859 was Pieter Jutte uit Heerenveen molenaar.

In 1859 bouwde de toenmalige molenaar Eske Jans Mulder een woning aan de noordzijde van de molen. Na zijn overlijden kocht Tjalling Pieters Hellinga uit Oudkerk de rog-, weit- en pelmolen met woonhuis voor ƒ 4371. Ook het schiphuis, boot met zeil en treil, divers molengereedschap en -toebehoren en tuingereedschap nam hij over.

Op 3 januari 1868 brak door onbekende oorzaak brand uit waardoor de molen, "met een inhoud van 40 zak graan" werd verwoest. De brandweerspuit van Baard arriveerde te laat om nog iets te kunnen redden.

De molenaarswoning hoorde later bij de scheepshelling en bestaat nog steeds.

Bronnen:
- Nogmaals de drie korenmolens in Baarderadeel, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 32, dec. 1983.
- Uit de geschiedenis van Oosterlittens, J. Oostra Rzn., 1985. Met dank aan H. van der Kaay.
MHO