Molen Polder 353, Easterein/ Oosterend

Easterein/ Oosterend, Fryslân

Oosterendervaart oz.
Oosterend E (1) 56 Meike Sjoerds IJpma, landbouwer

Spinnenkop

ca. 1875 vernieuwd ?
geschiedenis
Het waterschap Waterschap Eeskwerd werd in 1944 opgericht naar aanleiding van een verzoek van H.I. Boersma, J. Kamminga en S. Heeg te Oosterend. Het verzoek werd gedaan omdat een bestaande windwatermolen in het latere waterschapsgebied ten gevolge van een storm onherstelbaar beschadigd was geraakt. De bij de molen belanghebbende landeigenaren besloten over te gaan tot mechanische bemaling en wensten dit te doen in waterschapsverband. Na oprichting van het waterschap werd een elektrisch gemaal gesticht. De bestaande windwatermolen werd na overname afgebroken.

Bron: archief van Waterschap Eeskwerd, (1943) 1944-1976 (1977), Archiefnet.

trivia
Aanvullende gegevens, ontleend aan de Oorlogsinventarisatie van de provincie Friesland uit 1942/1943

Kadastraal bekend: Gem. Oosterend, Sectie E, No. 317
Type: spinnekop met rietgedekte ondertoren
Bouwjaar: ca. 1875
Hoogte van de molen: 6,25 m
As en roeden: hout
Vlucht: 10,5 m
Wieksysteem: oud-hollands
Eigenaar: polderbestuur, P.J. Wiersma, Ytens (voorz.), J. Kamminga, Leeuwarden en Sj. Heeg, Oosterend Fr.
Molenaar: L. v. ’t Zet, Oosterend
Opvoerwerktuig: vijzel
Opvoerhoogte: 1 m
Gem. waterverzet per uur: 400 m3
Te bemalen oppervlak: 56 ha
In gebruik: ja, uitsluitend op windkracht
Staat van onderhoud: deze molen is door den storm van 1 februari 1943 van zijn steenen voetstuk gedrukt waardoor hij geheel scheef en verwrongen is. Ook het drijfwerk is ontzet. Zal deze molen weer malen dan dient hij geheel afgebroken te worden en opnieuw opgetrokken te worden, want ook de gemetselde muurtjes zijn aan stukken.
Molenmaker: R. Jongema te Oosterend Fr.
Windbelemmering: bij O wind eenige belemmering van de huizinge

Op de Kadasterkaart 1811-1832, kaartblad Oosterend Sectie E (blad 1) nr. 56, staat hier reeds een molen aangegeven. Gezien het gegeven bouwjaar betreft dit mogelijk een voorganger, eveneens een spinnekop, want als symbool is een vierkantje gebruikt.
Ook op de TMK van 1855 staat op deze plaats reeds een molen aangegeven.
De molen komt niet meer voor op de TK van 1952.