Molen Polder 140/ Oppenhuisterpolder, Molen 't Op, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

Oppenhuizen B (1) 16 Mentje Wouters Bleeker, ijzerkramer, en mede E.

Spinnenkop

gedemonteerd

Spinnekop poldermolen, vermoedelijk 18de eeuw.

De molen stond naast de boerderij van de fam. J. Nauta te Oppenhuizen. Hij bemaalde een oppervlakte van ca. 130 ha, gelegn tussen de Houkesloot en het Wijd. De molen was in bedrijf tot 1947 (polder Oppenhuizen) voor de polder waarbij dhr. Nauta als molenaar fungeerde.

Eind 1970-er jaren werd de inmiddels in verval geraakte molen verplaatst naar Tjerkwerd om daar gerestaureerd te worden, met de uiteindelijke bedoeling hem naar Koudum te verhuizen. Bij de demontage stortte het wiekenkruis onverwacht naar beneden. Op het terrein van bouwbedrijf Van Zuiden te Tjerkwerd werd de molen gerestaureerd wat inhield dat de ondertoren volledig werd vernieuwd en het bovenhuis voor het grootste deel. Alleen de koker, koningsspil met bonkelaar, daklijsten, voegburrie en enkele regels bleven bewaard. De ondertoren werd groter dan de originele, hierdoor werden helaas de verhoudingen van de molen aangetast.

De molen werd herbouwd als korenmolen in 1986/1987 in Koudum nabij de plaats waar tot 1938 een spinnekop met stelling had gestaan. Er werd een te kleine ijzeren as ingebouwd, waardoor de kop van de molen slijtage veroorzaakt aan de koker door achterover te hangen. De nieuwe molen heet 'De Vlijt' en is van hetzelfde type.

Bron ondermeer: Molens van "De Fryske Mole" (deel 6), art. door Johan Cnossen in De Utskoat nr. 76, dec. 1994.

Bemaalde de polder 140 (75 ha).