Molen Breggemolen, later Bleiswijkse Droogmakerij, No. 8/ G1boezemmolen, Bergschenhoek

Bergschenhoek, Zuid-Holland

Lansingerland, Zuid-Holland
Schieland
Bergschenhoek B (4) 927 De Drooggemaakte Polders van Bleiswijk en Hillegersberg

Poldermolen van de drooggemaakte polders van Bleiswijk

Deze molen was, net als boezemmolen E1 een wipmolen -- een uitzondering binnen de 27 molens van deze grote droogmakerij [De wipmolen werd in 1618 vervangen door de grondzeiler]. De reden: al snel openbaarden zich bij de nieuw gebouwde bovenmolens 8 en 9 ernstige verzakkingen. Men stond toen voor de keus om de onderbouwen van deze molens aan te pakken of de oude poldermolens als bovenmolen te gaan hanteren. Omdat de resultaten van het hellend scheprad tegenvielen besloot men tot de laatste oplossing.

De nieuwe molens werden op 12 augustus 1786 voor afbraak geveild. Een ging er naar Overschie voor de nieuwe droogmakerij Rijs-en-Daal (de molen halverwege de voorboezem) en de andere als papiermolen naar Waddinxveen.

Zie verder boezemmolen A1 (Tenbruggencatenummer 02887 d).

Amsterdamse courant, 12 augustus 1786
Dykgraaf en Heemraden van de Droogmakery van Bleyswyk en Hillegersberg, zyn voornemens publiek te verkoopen, in de Herberg het Wapen van Holland te Hillegersberg, op Heden den 12 Augustus 1786, 's morgens ten 10 uuren, twee extra schoone agtkante WATERMOLENS, zynde No. 8 en 9, staande an de Kooy en Terbregge. Die nader informatie begeert, addresseere zich aan den Heer van SCHAICK, in de Lombartstraat te Rotterdam, of by den Opziender Swieb te Bleiswyk. Inmiddels zyn dezelven uit de Hand te koop.

1e molen: De eerste molen was een wipmolen die rond 1617-1618 is verbrand.

2e molen: Deze achtkante molen werd op 20 januari 1618 aanbesteed. De aannemer was Leendert Willemsz van Ouderschie voor F 3000.
In 1772 werd de molen opgenomen in de Droogmakerij Bleiswijk-Hillegersberg.

Op 3 april 1915 werd de molen verkocht aan Willem Blom voor F 2920. De prijs was veel hoger dan die van de andere molens, maar dat was omdat de molen geheel van eikenhout gebouwd was.