Molen Oosteindsche Polder, later Bleiswijkse Droogmakerij, No. 9/ E1bovenmolen, Bergschenhoek

Bergschenhoek, Zuid-Holland

Oosteindsche Polder, later
Bleiswijkse Droogmakerij, No. 9/ E1
bovenmolen
poldermolen, boezemmolen
media-bestand
Molen 02887 o Oosteindsche Polder, later Bleiswijkse Droogmakerij, No. 9/ E1bovenmolen (Bergschenhoek)
deel van onderstaande afbeelding

Bergschenhoek
aan het Verlaat
Lansingerland, Zuid-Holland
Schieland
Bergschenhoek A (3) 840 De Drooggemaakte Polders van Bleiswijk, Bergschenhoek en Hillegersberg

Pot ✉︎ 1866 1900 1913
Pot ✉︎ 1867 1900 1913

1e molen: gesloopt

2e molen: De molen werd aanbesteed volgens het bestek van 17 juni 1555, aannemer Pieter Reijersz voor F 625,-. Borgen waren Arent Hoflant en Jan Cornelis Willemsz. De molen werd door de Spaanse troepen verwoest.

3e molen: Een nieuwe wipmolen werd gebouwd, Albert Pietersz, Aerent Cornelis Aertsz nieuwe molenmeesters met Claes Ariens Cunneman en Jacob Ariensz zijn elk 7 dagen naar Cappelle geweest om daar de molen op te meten om een bestek te maken.
Aannemer was Pieter Adsriaensz timmerman voor F 1582:17:-
Gerrit Harmanszsmid voor ijzerwerk F 56-

4e molen: Het slopen van de oude molen en het opbouwen van een nieuwe wipmolen. Bij de aanleg van de Bleiswijkse Droogmakerij was de molenaar/bewoner Dirk de Bruijn
Besteding van een wipmolen op vrijdag 17 februari 1702.
Aannemers: Huijch van Leeuwen, timmerman F 3949-; Abraham Ketelaar voor 10.000 Plaveij stenen F 40,-; IJsak de Bruijn, metselaar, F194.; Claes Willemsz smid voor ijzerwerk F 528:03. ;Jan Vollebregge voor tras F 93:06.; Pieter Dircksz rietdekker F 60.- ; Dezelve Dircksz voor riet F 11:4.- ;
Huijh van Leeuwen voor het opgraven F 57.- ;
Verkoop oude molen No.3 F 177:28.-
De molen is verkocht op 15 oktober 1913 aan Cornelis Krijgsman voor F 1680.-.

Informatie van L. van den Bosch, Zevenhuizen

Bij deze molen ws een roedenloods anwezig

Oosteindsche Polder, later Bleiswijkse Droogmakerij, boezemmolen nr. 9/ E1
De molen werd ook Keesjes Meule of Mosmolen genoemd.

Zie verder boezemmolen A1 (Tenbruggencatenummer 02887 d).

Alle molens van de Bleiswijkse Droogmakerij waren achtkanten, behalve deze wipmolen, welke dienst deed als bovenmolen van gang E en het water van de ringvaart uitmaalde op de Rotte.

Dit was de enige wipmolen van het 27 molens tellende complex. De reden daarvoor: al snel openbaarden zich bij de nieuw gebouwde bovenmolens 8 en 9 ernstige verzakkingen. Men stond toen voor de keus om de onderbouwen van deze molens aan te pakken of de oude poldermolens als bovenmolen te gaan hanteren. Omdat de resultaten van het hellend scheprad tegenvielen besloot men tot de laatste oplossing. De nieuwe molens werden op 12 augustus 1786 voor afbraak geveild. Een ging er naar Overschie voor de nieuwe droogmakerij Rijs-en-Daal (de molen halverwege de voorboezem) en de andere als papiermolen naar Waddinxveen.

Informatie van Jan Hofstra en Johan Bakker.