Molen Lieder en Molenhoek / Polder Liederbroek, Laag Zuthem

Laag Zuthem, Overijssel

Heino
Heino E (1) 8 De Polder van Liederbroek

De molen bemaalde het Lieder en Molenhoek op de Soestwetering.

Omstreeks 1491 waren er 2 molens aanwezig in "Lijerbroeck", wat blijkt uit het markeboek van Heino.

In 1768 werkten de twee oude molens niet meer of waren verdwenen, en werd een nieuwe molen gezet in "Leerebrouck". Hiervoor raadpleegde men de molenbouwers Jan Michiels uit Zaandam en L. Rouwenhorst uit Amsterdam, de laatste maakte het bestek voor de nieuwe molen. Op de kadasterkaart 1811-1832 lijkt een bovenkruier met scheprad afgebeeld.

In 1917 werd de molen vervangen door een stoomgemaal, dat echter zuidelijker stond dan de molen.

Bron: "Het dorp aan de wetering" (Lierderholthuis), door Leo Ogink en Ton Groot Beumer, 1977. Verzameling H. van der Kaay.

trivia
Heino was een zelfstandige gemeente tot 1 januari 2001. In 2001 voegde de provincie Overijssel de gemeente Heino samen met de gemeente Raalte. De voormalige gemeente Heino bestond uit de kernen Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem en had een totale oppervlakte van 36,23 km².

Bron: Wikipedia

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 01-05-1897
Bij het onweder van eergister is ook de watermolen aan den Aalvanger van het waterschap het Lierder- en Molenbroek door den bliksem getroffen, waardoor een roe en het houtwerk van binnen aan splinters is geslagen. Bedoelde molen is verzekerd á f 5000 bij de Utrechtsche Algemeene Brandwaarborg-Maatsch.