Molen in de Hoven, Zutphen

Zutphen, Gelderland

aan de Molenweg
Zutphen, Gelderland
De Hoven
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
Voor 1863 is de landbouwer Hendrik Jan Verhagen eigenaar van een molen en erf in De Hoven, hij verkoopt de boel aan de molenaar Daniel Muller die het 17 jaar later door verkoopt.
De eigenaar Albertus Meester wil er in 1879 een stoomkorenmolen neerzetten. Er wordt gesproken over een gebouw met pannen gedekt en een schoorsteen erop.
Wieken worden in de bouwaanvraag niet vermeld.

Albertus Meesters zal er maar kort koren en mosterd malen hij overlijdt.
Zijn weduwe hertrouwt in 1883 met molenaar Hendrik van Breeschooten.
Zij doen de stellingmolen over aan de Deventerse molenaar Willem Kloosterboer van de Achterhoven 6 die na bijna tien jaar de wind en stoommolen verkoopt aan Laurens Hartgerink junior, molenaar uit Harfsen.
Na hem komt de molen die inmiddels is uitgebreid met een woonhuis en erf aan de Baankstraat 20, in handen van de Zeeuw Jacobus Abraham Salomé die voor alles f 10.700 neer legt.
In de Eerste Wereldoorlog heeft de familie Salomé veel Hovenaren geholpen. Boeren die hun graan lieten malen betaalden de molenaar in natura, dit meel werd voor een lage prijs verkocht aan de minder bedeelden.

In 1917 keert de familie terug naar hun geboortestreek en de windstoommolen met bergplaats worden eigendom van de ‘land en tuinbouwvereniging De Hoven’.
De Coop. Aan- en verkoopvereniging van Zutphen en omstreken gebruikt het als opslagplaats en in 1922 wordt het verkocht aan Ferdinand Mulder.
Op de molen zit dan nog een thins van 50 cent.
Informatie van Historische vereniging Zutphen, werkgroep de Hoven

Zutphensche courant
30-07-1898
Toeslag Hoven. Not. GRAEVESTEIN VAN HEIJST, maakt bekend, dat het HUIS en ERF met TUIN in de Hoven te Zutphen, van den heer H. E. K. EZERMAN Sr., in huur bewoond door den molenaar Kloosterboer, is ingezet op f 1112. De toeslag blijft bepaald op Donderdag 4 Augustus des midd. 12 uur, in café Bellevue a/d IJsselkade te Zutphen

Er heeft echter nog een molen in de Hoven gestaan.
Gerrit Hendrik Kelderman was bakker in de Turfstraat maar bezat een stuk grond in de Hoven daarop werd in 1879 een soort maalderij neergezet.
Deze stoomkoren, run en lijnmeelmolen werd gebruikt voor het malen van koren en run en voor het breken van koeken. Run is gedroogd eikenschors ten behoeve van de leerlooierijen.
De fabriek en erf ter grootte van 5 roeden en 70 ellen bracht hem geen voorspoed.
De import van Amerikaanse bloem, de toenemende concurrentie van meelfabrieken en de concentratie van bedrijven maakten het moeilijk om nog rendabel te zijn. Koren- en fabrieksmolens zijn in de hevigste mate aan de industrialisatie van de vooroorlogse jaren ten offer gevallen.

Vervolgens wil C. Reesink van Ruimzicht in 1924 zijn laaggelegen gronden tussen de Baankstraat en de Kanonsdijk bemalen i.v.m de slechte ontwatering met een windmotor.
Deze molen is na een aantal jaren zwaar beschadigd door storm en oorlogsgeweld en wordt eigendom van de gemeente.

De molens ’aan de laane’ in de Hoven zijn verdwenen wat rest is de naam Molenweg.

G.H.Kelderman was bakker wonende in de Turfstraat, bezat het stuk grond dat naast het perceel van Johannes Gerhardus Slotboom lag.

Bouwvergunning 1-8-1879 G.H. Kelderman m.b.t molen woon en pakhuis Sectie E nr. 1315

De aanvraag van Gerrit Hendrik Kelderman voor de oprichting van een stoomkoren,run en lijnmeelmolen.
Het gebouw,dat met pannen zal worden gedekt, is lang 11,25 en breed 8.20 meter.hoog onder de balklaag 3 meter terwijl de borstwering ene hoogte heeft van 0,85 meter.
Daar in zal worden aangebracht een schoorsteen van 12 m en het bedrijf zal worden uitgeoefend met een stoomtuig van 8 paardenkrachten door middel van 3 paar stenen voor het malen van koren,een paar stenen voor het malen van run en een paar kantstenen voor het breken van koeken.

28-2-1879 aanvraag voor oprichting stoomkorenmolen door A. Meester Sectie E nr. 1201

Het gebouw wordt geheel van steen gebouwd met pannen gedekt, hoog onder den zolder circa 4 meter, onder de nok circa 6 meter.
In het gebouw zijn geplaatst;
Een horizontale stoommachine van 6 PK met ingemetseld stoomketel van 10H verwarmend oppervlak.
De schoorsteen van steen gebouwd is hoog boven den begane grond 12 meter.
Het molenwerk bestaat uit twee paar maalstenen hebbende een diameter van 1.40 meter en zijn geplaatst op een zoogenaamde halve zolder.
Het gebouw zal worden geplaatst aan de zuidzijde van het genoemd perceel ongeveer 20 meter afstand van het daarop staand woonhuis; de richting der voorgevel door het gemeentebestuur te bepalen.

1893
G.J. Boersbroek molenaarsknecht f 120
H. van Breeschoten molenaar f 146
B.C. Everhardt molenaar f 127
D.D. Kelderman molenaar f 128
W. Kloosterboer molenaar f 109 niet meer in 1902 achterhaald.

not akte; 27-11-1900
Willem Kloosterboer molenaar te Zutphen verkoopt aan Laurens Hartgerink Jr. molenaar te Harfsen de wind-stoommolen en erf in de Hoven.

2-12-1912
L. Hartgerink Jr. in de Hoven verkoopt aan Jacobus Abraham Salomé molenaar Kortgene, voor f 10.700 de windmolen-stoommolen en erf in de Hoven het woonhuis met erf en tuin aan de Baankstraat op de molen zit een thijns van 50 cent 1918 molenaar G.J. Boersbroek, Achterhoven 3.

1908 L. Hartgerink korenmolenaar Baankstraat 20 in 1914 weg
1908 K.G. Ligtlee molenaar Achterhoven 34

Ik beschik over de gedetailleerde bouwtekening van deze verdwenen molen. Je zou de molen zo weer kunnen bouwen.
J.J. van Breeschoten, 5 okt. 2012