Molen van Schoutens, Hoogerheide

Hoogerheide, Noord-Brabant

Woensdrecht, Hoogerheide en Hinkeloord D (1) 198 De Erve Pieter Couwenbergh

De binnenroede was een zogenaamde borstroede (zie foto).

1936 gebroken as 1944 verwoest 1952 restant gesloopt
De voorganger van deze molen was een standerdmolen, die wat noordelijker stond.

De molen werd in 1744 gebouwd door Leendert Verkerken uit Brakel voor Cornelis van Aerssen, heer van Hoogerheide.

De molen die tot 1798 dwangmolen was, werd enkele generaties gepacht door de familie Kouwenbergh. De laatste molenaar was Jac. A. Schoutens.

In 1944 brandde de molen uit. De romp verdween enkele jaren later.

De bouw van de nieuwe molen werd in augustus 1743 door Willem Kente en Hendrik Donkersloot aangenomen voor ƒ 1200.
Bron: Molinologie nr. 3, 1995. Verzameling H. van der Kaay.

De molen bezat een houten as met gietijzeren insteekkop. Deze as brak in 1936.
Door gebrek aan nieuw materiaal, wat niet leverbaar was in de crisistijd, kon deze niet hersteld worden. Het maalbedrijf werd wel doorgezet met een maalstoel die aangedreven werd met een landbouwtrekker via een drijfriem. De molen werd in 1941 gevorderd door de Duitsers en er werd een timmerwerkplaats in gevestigd. Met de bevrijding van Woensdrecht hebben de wegtrekkende Duitsers de molen in brand geschoten.
Piet Schoutens (zoon van Jac. A. Schoutens), vrijwillig molenaar De Rozeboom te Krabbedijke, 5 juni 2007.

trivia
Deze molen had een voorganger, doch deze stond naast deze molen. Pas nadat de nieuwe molen klaar was werd de oude molen afgebroken. De plaats van de nieuwe stenen molen was een weinig zuidwaarts van "den aldaar staande oude Stander" molen.
Ton Meesters, 26 jan. 2011.