Molen Heimolen, Leende

Leende, Noord-Brabant

Leende D (1) 43 J.D. van Tuijll van Serooskerken

halfgesloten voet

verwoest
De Grondwet, 14 april 1881
"In de gemeente Leende nabij Eindhoven is eene dienstmeid, die met een zak meel van den windmolen aldaar huiswaarts wilde keeren, zoodanig door een der molenroeden aan het achterhoofd en den arm getroffen, dat zij onmiddellijk dood bleef."

De molen stond op een kaal heide-terrein ten zuiden van Eindhoven. Hij was eigendom van het Rijk en stond in een ontginningsgebied van Staatsbosbeheer.

In 1937 werd de molen grondig gerestaureerd, waarbij de molen veranderde van gesloten standerdmolen in een half-gesloten standerdmolen en een jaar later werden de wieken voorzien van stroomlijnneuzen, systeem Van Bussel.

In de beruchte storm van van 14 november 1940 werd de molen vernield. Kort daarna werden de molenrestanten verwijderd. De laatste molenaar was de bekende leverancier van molenstenen A.H. Kees.

trivia
Ter plaatse is er de Manege De Molenberg, welke, net als verwante verenigingen, in naam nog altijd aan de molen doet herinneren. Het gebied tussen deze "oude" plek en de plek waar de opvolger wordt gebouwd, heet de Molenheide.
Stefan Boumans, 13 aug. 2011.