Molen van Gebr. Coolen, Wintelre

Wintelre, Noord-Brabant

over de wieken

De windborden waren in rood-wit-blauw geschilderd.

De molen werd in 1887 overgebracht uit Strijp, waar deze stond aan de Zeelsterstraat (zie aldaar).
Hij was daar eigendom van molenaar Van Tuyn. Bouwaanvraag gedateerd 16 mei 1887.

De aanleiding tot deze verplaatsing was de bouw van de achtkante molen d'Oranjeboom aan de Zeelsterstraat in 1884 door Jac, één van de drie broers Roovers uit Oerle (zie onder Oerle en onder Eindhoven, molen Gijsbers).
Deze molen kwam op korte afstand van het bedrijf van Van Tuyn, die in 1877 had uitgebreid met een stoommaalderij.
Van Tuyn betaalde de gebr. Roovers met gelijke munt door in 1887 zijn standerdmolen in het gebied van de gebroeders Roovers op te richten.
Zijn knecht Jan Coolen werd er de molenaar.

Deze geschiedenis werd in 1991 verteld door W.A. van Grootel uit Eindhoven, familielid van molenaar Willem van Grootel die de achtkante molen van Jac Roovers een jaar gehuurd heeft voor hij naar de molen van Luyksgestel vertrok.

Na de afbraak van de standerdmolen in Wintelre in 1932 werd een vracht materiaal verkocht aan molenaar Roozen in Moergestel die er zijn standerdmolen mee herstelde. Ondermeer werden het aswiel met rondsel en vang gebruikt, en werd een aantal balken in de rechter zijweeg verwerkt.
De waterlijst aan deze zijde was daklijst geweest in Wintelre.
Uit de kepen bleek dat de molen van Wintelre de gebruikelijke constructie had met evenwijdige weegbanden. De lengte van de kast moet dezelfde geweest zijn als in Moergestel, of iets meer. Blijkens de grootte van het aswiel moet de molen ook ongeveer even breed geweest zijn als die van Moergestel.
De molen had een askop, gegoten door Van Aerschot in Herentals.

Informatie van Nico Jurgens, 23 februari 2006