Molen Kuyper / Molen bij Huize Aerdt, Herwen

Herwen, Gelderland

Zevenaar, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Aerdt B (3) 469 A.W.J.J. Baron van Hugenpoth van Aerdt, Pres. van het Geregtshof

onttakeld
geschiedenis
De Herwense molen hoorde van oudsher bij Huize Aerdt. Verschillende geslachten molenaars hebben in de loop der eeuwen de molen bediend en in de molenaarswoning gewoond.

In 1649 oefende Henrich Molenaar dit beroep uit; in 1806 Peter Verwaaijen. In 1834 pachtte R. Verhoeven de molen van de heer Alexander van Hugenpoth. In 1849 werd hij opgevolgd door Johan Meulenkamp. Vanaf 1869 was de molen in handen van verschillende generaties Heijnen.

In 1895 werder naast de molen een motormaalderij opgericht.Ten tijde van de foto (rond 1909) was Silvester Heijnen molenaar. Hij zou nog worden opgevolgd door zijn zoon Jan. In 1930 werd de molen onttakeld en gedeeltelijk afgebroken omdat er niet meer door middel van windkracht werd gemalen.