Molen aan de Heuvelhoek, Panningen

Panningen, Limburg

aan de Heuvelhoek, v/h genoemd het Boskesveld
Peel en Maas, Limburg
Noord-Limburg
Helden E (3) 702 Lodewijk Hans van der Mortel

romp
gesloten voet, Het was een standerdmolen met een gesloten voet. De borst of het stormeind was gedekt met gepotdekselde planken in visgraat-verband. De kap en de paraplu waren gedekt met geteerd asfaltpapier.

2 koppel stenen

Fransen ✉︎ g.n. binnen 1902 1902? binnen 1917? 25,20

13-12-1873: Venloosch weekblad

Om uit onverdeeldheid te geraken. OPENBARE VERKOOP VAN twee Windgraanmolens EN BOUWLAND TE HELDEN.
De Notaris HAFFMANS te Helden,

zal ten verzoeke van zijne Principalen, op Donderdag den 18 December 1873, des namiddags juist ten 2 uur, bij den Heer Louis van de Mortel, te Helden in het Dorp, in bet openbaar verkoopen :

1° Eenen zeer goed beklanten Standaard Wlindgraanmolen, met daarbij behoorend Bouwland, te zamen groot 17 aren 35 centiaren, allergunstigst gelegen in de Gemeente Helden, nabij de kom van het Dorp Helden, kadaster sectie 1) N°s 1632 en 1255.

2° Eenen druk bemalen Standaard Windgraanmolen, met daarbij behoorend Weiland, te zamen groot 17 aren 20 centiaren, gelegen in de Gemeente Helden nabij het Dorp Panningen, kadaster sectie E N« s 702 eu 703. Te aanvaarden dtn 1. Mei 1874 3° Een perceel Bouwland, nabij den laatstomschreven molen, groot 24 aren 50 centiaren, kadaster sectie E N° 704.

Louis van de Mortel bezat twee molens in Helden.

De molen was van Louis van de Mortel, wonende in Helden. Hij bezat twee windmolens, deze en nog een molen aan de Heuvelhoek in het dorp Panningen. De molen werd in 1853 toegewezen aan zijn erfgenaam, ook een Louis van de Mortel.

1874: In 1874 werd de molen verkocht, ene Arnold Lodewijk van de Mortel, herbergier, werd de nieuwe eigenaar. Hij werd landbouwer/molenaar.

1880: In 1880 verkocht hij de molen voor 2700 gulden aan Jan Mathijs Janssen, molenaar in Sevenum. Hij liet de molen in 1883 afbreken om hem later weer te herbouwen.

Bron: De molens van Limburg, blz 534.

De standerdmolen aan de Heuvelhoek werd in 1874 verkocht aan Gerard Engels te Helden.
In 1877 werd de bakker Silvester Engels te Helden de eigenaar van de molen. Hij werd molenaar en bleef tot 1889 op de molen. op 13 februari 1889 werd de molen en het molenaarshuis verkocht aan Pius Reynen, molenaar uit Meerlo (Limburg).

Hij bleef tot 1909 op de molen en verkocht hem aan Gerard Giessen, die de molen liet slopen in 1917.

Bron: De molens van Limburg, blz 533/534