Molen De Zwarte Molen, Posterholt

Posterholt, Limburg

afb. coll. DHM

Posterholt
Roerdalen, Limburg
Midden-Limburg

wiekverbeteringen

In de zomer van 1943 brachten de Gebr. Hendrickx op aanwijzingen van Chr. van Bussel uit Weert stroomlijnwieken aan, voorzien van uitneembare stormborden of steekborden.

over de wieken

rood-wit-blauw beschilderde windborden

door oorlogsgeweld
geschiedenis

Jan (Sjang) Verbeek was afkomstig uit Geldrop bij Eindhoven (N.B.). Hij werkte op de Zwarte Molen en wilde in 1847 de molen van de familie Janssens kopen.
De transactie ging toen echter niet door. Jan (Sjang) Verbeek bleef twee jaar in bezit van de Witte Molen.
In 1870 werd Mechtitdis Jeurissen, de weduwe van Hendrik Reumers te Posterholt door koop eigenaresse.
In 1890 verkochten de erfgenamen de molen aan Lambert Verbeek te Posterholt.
In de loop van de jaren kwamen in de familie Verbeek een aantal boedelscheidingen voor.
Als molenaars in Posterholt worden omstreeks de eeuwwisseling genoemd: Lambert, Jacobus en Jan(Sjang) Verbeek;
In 1901 en volgende jaren Lamben, Louis en Jean Verbeek;
In 1905 Louis Verbeek en tenslotte in 1935 en volgende jaren de Gebr. Sjang en Sef Verbeek (Johannes Joseph Ludovicus en Joseph Antonius Maria).
Zij waren de laatste eigenaren.

In de jaren dertig na de koop van de Zwarte Molen werd door de Gebr. Hendrickx een elektrisch drijfwerk op één van de twee koppel stenen aangebracht. Dit drijfwerk bestond uit een horizontale as, die met een riem door een elektromotor werd aangedreven en een conische tandwieloverbrenging op de steenspil. Het staakijzer met het rondsel werd gehandhaafd voor de aandrijving van de koning waarop het luiwerk en de mengketel waren aangesloten. Ook stond op één van de zolders nog een koekenbreker. waarmee lijnkoeken werden gebroken voordat deze tot meel werden vermalen. Werd er elektrisch gemalen. dan werden enige kammen uit het aswiel genomen, zodat de koning vrij kon draaien.

13-10-1938: De Limburger
ROERMOND Gelukkig goed afgeloopen.
Dinsdagmiddag had te Posterholt een tragisch geval plaats. Terwijl de molenaar Jean Verbeek aldaar nieuwe doeken op de wieken wilde bevestigen en hij ongeveer in het midden der wieken was, kwam door den sterken wind de molen in beweging, waardoor Verbeek mee ronddraaide. Door hulpgeroep hebben dichtbij wonende personen, nadat hij ruim 30 keer mee had rondgedraaid, den molen tot stilstand weten te brengen, waardoor Verbeek bevrijd werd. De man had geen letsel opgeloopen.

13-10-1938: Nieuwe Venlosche courant
Met de molen meegedraaid GELUKKIG GOED AFGELOOPEN.
Dinsdagmiddag had te Posterholt een tragisch geval plaats. Terwijl de molenaar Jean Verbeek aldaar nieuwe doeken op de wieken wilde bevestigen en hij ongeveer in het midden der wieken was, kwam door den sterken wind de molen in beweging, waardoor Verbeek mee ronddraaide. Door hulpgeroep hebben dichtbij wonende : personen, nadat hij ruim een 30 keer mee had rondgedraaid, den molen tot stilstand weten te brengen, waardoor Verbeek bevrijd werd. De man had geen letsel opgeloopen.

NB. Het is niet Jean Verbeek maar zijn jongere broer Sef Verbeek die bij het ongeluk op de zwarte molen in 1938 rond ging draaien op de wieken. Jean Verbeek (mijn vader) , die op de witte molen even verderop aan het malen was, werd snel geroepen en hij kon de molen gelukkig stilzetten

Informatie van Louis Verbeek, 12-03-2024

1944: In 1944 vond nog een grote herstelbeurt plaats. Begin september van dat jaar zouden de wiekverbetering en het herstel met een groot molenfeest gevierd worden. Vanwege de dichterbij komende oorlogshandelingen bleef het feest tot een kleine kring beperkt.
Posterholt nam evenals Montfort in november 1944 duizenden evacués op, afkomstig uit de dorpen in het frontgebied van de Roerdriehoek.
Onder zeer moeilijke omstandigheden hebben de windmolens van oktober 1944 tot half januari 1945 gemalen om het benodigde meel voor de broodvoorziening te kunnen leveren. Andere vormen van energie dan wind waren in Posterholt niet meer beschikbaar.
In de nacht van 24 op 25 januari 1945 werden beide molens boven de molenberg door de Duitsers opgeblazen en verdwenen daardoor voorgoed uit het landschap. In de vroege ochtend van 25 januari werd Posterholt bevrijd. Dezelfde dag werd het dorp zo hevig door Duitse artillerie beschoten dat een groot gedeelte van de bevolking op Brits bevel naar het zuiden geëvacueerd moest worden.

Chr. van Bussel uit Weert stelde op 19 mei 1945 een schaderapport voor beide molens op. Zij werden echter niet meer herbouwd. De Gebr. Verbeek schakelden op een elektrische maalderij over. Gedurende een eeuw was Verbeek een bekende molenaarsfamilie in Limburg. Nakomelingen van Jan Verbeek vestigden zich op wind- en watermolens in Posterholt, St. Odiliënberg, Neu-Haaren (Duits grensgebied), Ubachsberg en Vlodrop.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TK van 1936.