Molen Drutense molen, Druten

Druten, Gelderland

Bericht:

In de Provenciale Geldershe en Nijmeegse Courant van 04-12-1821 staat
onderstaande advertentie van douariére van Delen

Publieke verpachting

De Hoog Wel Gebore Vrouwe Douariere Van Delen, geboren Van Brakell tot Druten, is voornemens op vrijdag den 4 januarij 1822, des namiddags ten 2 ure ten Huize en Herberge van Jan Venendaal te Druten, voor den tijd van zes achtereenvolgende jaren, finaal te doen verpachten, om met primo Mei 1822 te
aanvaarden:

Een wel beklante windkorenmolen met daarbij staande rosmolen, voorts bijgelegen molenaarshuis voorzien van ruime benedenkamers, keuken, broodbakkerij, kernplaats, zolders, kelders en verdere gemakken, mitsgaders ruime schuren, varkenskot anex moestuin en best tabaksland, groot ongeveer twintig vierkante Nederlandsche Roeden alles bij den anderen staande en gelegen in het wel gesitueerd en neringsrijk dorp Druten, thans door Paulus de Kadt wordende bewoond en gebruikt.

Informatie van Peter Pouwels, 25-02-2012

Arnhemsche courant
26-03-1839

Binnen eenige maanden zal te Druten worden VERPACHT: de welbeklante KORENMOLEN in dat volkrijke Dorp ,met MOLEN HUIS, ROS MOLEN TUIN- en TABAKSLAND, om te worden aanvaard den' 1sten Mei 1840; zijnde inmiddels UIT DE HAND TE KOOP. Te bevragen ten kantore van den Notaris J. E. P 0 O L te Druten. — Brieven franco.

Antonius Hendrikus Sengers, molenaar te Druten, zoon van Jan Sengers en Johanna Verheijen (geb. te Druten 12-5-1856, overl. te Druten 26-11-1928)
trouwde te Druten op 15-5-1888 met Maria Grada Antonia van Haaren( geb. Druten 18-5-1862 overl. 1-10-1910).
Hij woonde in de Villa/Herenboerderij 'Delenoord' (daarvoor eigendom van de adellijke familie van Delen die naast het Kasteel te Druten voordien ook de Molen te Druten in eigendom had) samen met zijn broer Theodorus Jacobus Sengers, koopman en Gemeenteraadslid, en eigenaar van de molen.
(geb. te Druten 3-7-1859/overl. te Druten 10-2-1938) tr. te Druten op 11-2-1884 met Catharia van Zoelen .
In 1875 was J.Sengers eigenaar van de Drutense Molen op de Molenberg. De heer J. Sengers had de maalderij enkele jaren tevoren van Baron van Delen gekocht.
Hij was ook lid van een commissie van parochianen die samen met het kerkbestuur de bouwcommissie vormde van de nieuwe kerk, die er nog steeds staat.
De standerdmolen werd aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw afgebroken, waarna het muldersbedrijf tot voor enkele jaren in de stoommaalderij de Zon werd voortgezet.

Op 23-01-1901 berichtte De Tijd het volgende:

Een ongeluk met droevig gevolg had Vrijdagavond te Druten plaats. De dienstbode van de molenaar moest haar meester op de molen gaan roepen. Door de duisternis misleid, viel zij door een geopend luik op de brug van de molen waardoor de zakken naar boven worden gehesen. Door haar lange uitblijven verontrust, ging men haar zoeken en vond men haar misvormd lijkt op de harde grond.

Het slachtoffer was de 19-jarige Johanna van Rijn, geboren te Puiflijk op 17-10-1881. Ze overleed op 17-01-1901 om 19.00 uur (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / Gelders Archief)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 27-05-2021