Molen Van der Veen, Loozen-Gramsbergen

Loozen-Gramsbergen, Overijssel

tussen Hardenberg en Gramsbergen
Hardenberg, Overijssel

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

beschadigd en gesloopt
geschiedenis
De molen werd in 1904 overgebracht uit Alphen aan den Rijn naar Loozen (Overijssel) en als korenmolen herbouwd voor molenaar E.J. van der Veen. Aldaar op 22 juli 1904 in gebruik gesteld.

Eind 1919 werd een 6 pk petroleummotor geplaatst waarna de molen in 1920 en nog eens in 1922 via een advertentie in De Molenaar voor sloop werd aangeboden. In 1922 werd de molen door een storm zwaar beschadigd en vervolgens gesloopt
Dick Kenbeek.

Uitgebreide informatie over deze molen en de familie Van der Veen: J. Luisman - de Jonge, 'De molen in Loozen', in: Rondom den Herdenbergh, 23 (2006) 1, p. 27-31.
Hans Lägers, 10 april 2006.

Deze windkorenmolen stond sinds 1906 te Loozen. De eerste molenaar was Teunis van der Veen, die samen met de plaatselijke kastelein, Egbert Jan van der Veen eigenaar was. Vanaf 1915 had Teunis de molen alleen in eigendom.
In een zware storm in 1922 raakte de molen een roe kwijt. Spoedig nadien maalde men op motorkracht, en in 1935 werd de molen gesloopt. De motormaalderij verdween ca. 1960 uit Loozen.
Geert L. Nienhuis, 12 juli 2019.