Molen De Gunst, Zuidwolde

Zuidwolde, Drenthe

Zuidwolde
0,7 km N van de Kerk
De Wolden, Drenthe
Kerkenbosch

geschiedenis

In 1854 bouwde de molenaarsknecht Lucas Stille uit Meppel een korenmolen op een perceel heide dat hij gekocht had van Albert Jans Steenbergen.
Deze voorganger is verbrand op 17 juli 1876 en het jaar daarna weer herbouwd.

In 1902 werd de molen verkocht aan de molenaar Arend Eshuis uit Hoogeveen, die de molen vijf jaar later weer verkocht aan Jan Boomgaardt, een molenaar uit Bolsward. De familie Boomgaardt kwam omstreeks 1908 naar Zuidwolde. De molen was toen in gebruik als koren- en pelmolen.
Later raakte de molen in verval.

Rond 1925 werd de molen met de gronden er omheen verkocht aan de Coöperatieve vereniging 'De Eendracht', zuivelfabriek van roomboter te Kerkenbosch, Zuidwolde. Op het terrein tussen de molen en de Hoofdstraat werd in 1925 een nieuwe zuivelfabriek gebouwd. Het gemetselde onderstuk van de molen werd nog gebruikt door de kuiper van botertonnen, de heer Oosterveen.

Tekst ontleend aan B. Verdonk.

Omstreeks 1958 werd het onderstuk in verband met een uitbreiding van de fabriek gesloopt.

De molen heette De Gunst.
Erwin Esselink, 7 sept. 2015.

Bij een in m’n bezit zijnd, bijna paginagroot artikel “Zuivelfabriek Zuidwolde symbool van samenwerking” van Lammert Huizing in de Hoogeveensche Courant (waarvan Huizing decennia lang hoofdredacteur was) d.d. 16 jan. 1987 staat ook o.m. deze zelfde afbeelding. Zijn bijschrift luidt: Een opname van voor de oorlog van de “nieuwe” fabriek “op Steenbergen” met rechts de al lang verdwenen stellingmolen van de familie Boomgaardt.
In het artikel zelf staat dat de nieuwe fabriek in 1924 werd gesticht!
Uit een tweede (veel korter) artikel van Lammert Huizing uit de Hoogev. Crt. Van 17 juli 1992, nl. “De molens en bakkers van Zuidwolde” dat ik in mijn bezit heb, blijkt o.m. dat: Arend Eshuis de molen in 1907 verkocht aan Jan Boomgaardt. (En: ) “In 1925 werd de molen met de gronden eromheen verkocht aan de zuivelfabriek De Eendracht”.
Uit het bijschrift van foto 76 in ”Molens in Drente i.o.a.” (Blaauw/Visser/1978) is op te maken dat de molen zeer waarschijnlijk vanuit de fam. Boomgaardt is verkocht aan de Coöp. Stoomzuivelfabriek.
De sloop in 1927 hield in dat de achtkante bakstenen onderbouw nadien bleef staan. Bij ’t eerste hiervoor vermelde artikel staat tevens een (vage afdruk van een) luchtfoto uit 1952 waarop de onderbouw ook te zien is.
Geert L. Nienhuis, 28 dec. 2016.

Kerkenbosch is de oude benaming voor het dorp Zuidwolde

Afb.4:
Deze afbeelding van de molen staat afgebeeld op de kaft van een streekroman getiteld "DE JONGE JOHANNA" van Roelof Sieben.