Molen Hamberg, Hardenberg

Hardenberg, Overijssel

Hardenberg
op de hoek Stationsstraat/Gramsbergerweg

1924 onttakeld 1976 restant afgebroken
Hendrik Jan Hamberg, geboren in Hardenberg, vertrok als jonge man naar Gasselternijveen
om daar als molenaarsknecht aan de slag te gaan. Later wilde hij toch graag weer terug naar Hardenberg en liet daar in 1855 (*) een molen bouwen.

De zg. Hamberg's molen was een achtkante stellingkorenmolen, afkomstig uit De Knijpe (Friesland). Latere molenaars waren Lambert Hamberg, de zoon van Hendrik Jan, en Freek Meijer.

In 1922 nam Jan Waayman uit Mariënberg de molen over. Er werd overgegaan op een gasmotor, waarna de molen langzaam in verval raakte.
In 1947 nam A. Buitenhuis het bedrijf over van Jan Waayman die nog wel op de molen beef werken. Er werd een elektromotor aangeschaft en een nieuwe hamermolen.
Het rietdek van de molen werd slecht en werd vervangen door golfplaten, de molen werd gebruikt als opslagplaats voor landbouwbenodigdeden.

In 1976 is deze molen afgebroken, na 121 jaar kwam er een eind aan het maalbedrijf

Bron: Rondom de Herdenbergh, 1996-1 pag. 2-7.
Henk van der Kaay, 7 juni 2006.

(*) Blijkens De Molenaar van 5 mei 1937 werd de as kort daarvoor uit de molen gegooid en zou ook de kap verdwijnen. Sinds 1924 stond hij al zonder wieken.
Oorspronkelijk had de molen in De Knipe (voorheen Benedenknijpe) bij Heerenveen gestaan als korenmolen, alwaar hij in 1811 was gebouwd. In 1858 verhuisde de molen naar Hardenberg.
Dick Bunskoeke, 9 april 2012.

trivia
In de ommuring van het nabij gelegen kerkhof (Olde Möll'n Stege) zijn de molenstenen van deze molen ingemetseld.