Molen van Van der Veen, Daarle

Daarle, Overijssel

aan de Dalvoordeweg, in de scherpe bocht tussen den Ham en Daarle
Hellendoorn, Overijssel
Twente

1943 onttakeld na 1955 gesloopt
geschiedenis
De eerste molenaar op deze molen was Egbert Barfde. Egbert was gehuwd met Egberdina Poelakker. Zij kregen geen kinderen, waarna hun knecht Lucas van der Veen de molen na hun dood overnam.

Naast de molen werd een machinekamer gebouwd.

In 1940 werd de molen buiten bedrijf gesteld. Een sloopvergunning werd afgegeven op 7 oktober 1943.
De roeden werden gebruikt voor de molen te Vriezenveen.

"Tussen es en beekdal staat, gelijk een vuurtoren aan het strand, de thans ontwiekte en in vervallen staat verkerende in 1852 (volgens het jaartal in een balk) gebouwde molen van Daarle.
Sinds vele jaren al maalt ook hier de mulder met "stoom" en behoeven de boeren niet meer bezorgd te zijn op hoogtijdagen zonder meel te zitten.
In 1943 is de molen van kap en wieken ontdaan en nog telkens als ik zijn onthoofde romp daar zie in dit zo mooie boerenland, koster ik de stille wens, dat ook voor hem eens weer betere dagen mogen aanbreken."

Tekst: "Uit de schoot der eeuwen (III)", art. door G.J. Eshuis in Dagblad van het Oosten, 8 oktober 1955. Gebundeld in "Ontdekkingsreizen langs de Regge", Uutgeverieje 'n Boaken, Nijverdal, 2010, blz. 116, 117 en 118.