Molen van Van 't Spijker, Vriezenveen

Vriezenveen, Overijssel

Wierdenseweg
Twenterand, Overijssel
Twente
Vriesenveen E (1) 73a De gezamenlijke eigenaren van de Koorn en watermolen door wind

geschiedenis
Voordat het Overijsselse kanaal werd gegraven, werd de molen van Van 't Spijker gebouwd. De molen is tot stand gekomen door een inzameling onder de Vriezenveners en de ruslui in St. Petersburg. De wieken van de beltmolen draaiden voor het eerst op 18 november 1818. Hoewel de molen aan de Wierdenseweg eerst als watermolen dienst deed, werd er later ook graan mee gemalen.

Tot 1920 werd de molen verpacht, waarna in datzelfde jaar de molen werd verkocht aan Lambert Jan van 't Spijker, geboren te Zwollerkerspel en gehuwd met Willemina Twilhaar. Lambert Jan woonde sinds eind 1884 in Vriezenveen en was sinds 1885 de huurder van de molen.

In een advertentie in De Molenaar van 9 dec. 1931 staan "alle deelen van den in afbraak zijnde windmolen" te koop. Uit de advertentie blijkt dat de molen grenen roeden had en een ijzeren as en ijzeren kaprollen. De molen moet twee koppel stenen hebben gehad en een regulateur. Deze zaken werden aangeboden door W. van 't Spijker.
Erik Stoop, 25 aug. 2009.

In 1932 werd de molen voor de sloop verkocht en later afgebroken.

André Idzinga.

De Vereniging - Oud Vriezenveen heeft het echter over een beltmolen, maar dit kan niet kloppen, de molen had geen invaart.

Molenaars:
- Lambert Jan van 't Spijker (1859-1938), molenaar in 1885, 1901 en 1910, korenmolenaar
- Willem van 't Spijker (1887-na 1918), molenaar in 1910, 1911 en 1918
- Gerrit Hendrik van 't Spijker (1893-na 1919), molenaar in 1910/1912, molenaarsknecht in 1915
- Gedurende de periode 1914 - 1916 werkt molenaar Bart Brinkman op deze molen.

Molenaarsknechten:
- Derk Jan Hellwich (1869-na 1903), molenaarsknecht en inwonend bij L.J. van 't Spijker van 23 april 1901 t/m 5 mei 1903, komende en vertrokken naar Hellendoorn.
- Johannes Theodorus Boks (1854-na 1901), molenaarsknecht en inwonend bij L.J. van 't Spijker van 24 juli 1900 t/m 17 mei 1905, komende van Stad Delden en vertrokken naar Laren.