Molen van Mouthaan / Molen van 's-Grevenduin-Capelle (2e), Capelle

Capelle, Noord-Brabant

Waalwijk, Noord-Brabant
De Langstraat
Capelle G (1) 480 Erve J.F. de Heer van Heenhuis

gesloten voet

geschiedenis
Rond 1800 werd de molen aan de dijk opgeheven, en een nieuwe, van een goede windvang voorziene, molen kwam aan de zuidkant ten westen van de Nieuwe Vaart te staan. Dit was een standerdmolen, waaraan tevens een rosmolen was verbonden. Rond 1806 was Hendrik Timmerman hier de molenaar.

Middels de gebruikelijke publieke verpachting werd Peeter Adriaan de Rooij, tevens schipper, in 1822 de pachter voor drie jaar à ƒ 630. Vanaf 1826 waren er diverse molenaars: Simon Janssen, Nicolaas van Gorkum en zijn zonen Antonie en Adriaan, en Hendrik Timmermans die tevens rond 1830 eigenaar werd.

Rond 1844 verliet Cornelis Mouthaan de pachtmolen en 's-Gravenmoer en nam de molen te Capelle over. Hij werd in 1853 opgevolgd door zijn weduwe, daarna tot 1865 zoon Cornelis jr. en daarna jongere zoon Evert.

De molen werd in juli/augustus 1927 afgebroken. De molenberg waarop de molen stond is afgegraven.

- archief Ten Bruggencate.
- "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.

De laatste molenaarsfamilie was de fam. Mouthaan.
Sander Sanders.

Bredasche courant, 17-08-1856

Langstraat, 22 augustus. Een vreeslijk onweder barstte gister avond boven deze streek los en duurde onafgebroken circa 3 uren voort. De onheilen, die daardoor veroorzaakt zijn, in zijn geheel te beschrijven, is ondoenlijk. In Waspik, Cappelle, Raamsdonk en Dongen is de schade aan huizen en molens ontzettend. op beide laatste plaatsen verwekte de bliksem brand en verbrijzelde vele voorwerpen. De koornmolen te Cappelle werd geheel verbrijzeld, die van Waspik grootendeels aan stuk geslagen. Naar men zegt, heeft Dongen zeer veel geleden en zijn daar eenige huizen in asch gelegd.