Molen Zeldenrust, Raamsdonksveer

Raamsdonksveer, Noord-Brabant

nabij de Julianalaan/Zeldenrustlaan
Geertruidenberg, Noord-Brabant
De Langstraat

1956 verbrand 1991 afgebroken
geschiedenis

Dat Raamdonksveer een dorp is, dat pas vrij laat enige omvang gekregen heeft blijkt wel uit het feit dat pas in 1890 bij de gemeente een tweetal aanvragen binnenkwamen voor de bouw van een koren- en schorsmolen. Er was al wel een rosmolen in het dorp. De ene aanvraag kwam van de weduwe Rombouts (een bekend Brabants molenaarsgeslacht), die voor haar zoon een molen wilde oprichten, de andere kwam van Willem Martens uit het nabijgelegen Waspik. Voor beide molens werd op 1 april 1890 een bouwvergunning verleend.
De molen van de familie Rombouts kreeg de naam Zeldenrust (een naam die veelvuldig voorkwam in de regio rond Breda) en die van Martens De Onvermoeide (beetje rivaliteit). De Zeldenrust werd gebouwd met rode en blauwe stenen in wisselende lagen.
In de jaren dertig werd de molen verkocht aan molenaar De Bruijn.

In 1956 brandde helaas deze kapitale stellingmolen uit. Diverse malen zijn pogingen ondernomen om er weer een maalvaardige molen van te maken, maar in 1991 werd de ruim 20 meter hoge molenromp gesloopt. De Zeldenrust stond ter plaatse van de huidige winkel van de Boerenbond op de hoek Julianalaan/Beethovenlaan, ongeveer 750 meter van De Onvermoeide verwijderd.
Tekst met medewerking van Camiel Damen.

De eerste molenaar was Hendrikus (Driek) Rombouts uit Elshout, een tijdlang samen met broer Antoon en zus Dingena. Drieks zoon Antoon volgde hem op.
Jos de Bruijn werd eind jaren dertig de nieuwe eigenaar.
De molen brandde in februari 1956 uit, nadien vestigde er zich een garagebedrijf in.

Bron: De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat, Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.

trivia

Op de onderste foto staat rechts de 'Zeldenrust' en links de nog bestaande molen 'De Onvermoeide'. De romp was met twee kleuren bakstenen opgemetseld waardoor het erop leek dat de romp gestreept was.

Het bedrijf Até Horesca dat op de vm. plek van de molen gevestigd was, is verhuisd. Momenteel is het enige dat nog herinnert aan de molen, dat de straat die er een paar jaar geleden is gebouwd de Zeldenrustlaan heet. De molen stond ongeveer 200-250 m van De Onvermoeide.
Jelle van Daalen, 6 juli 2012.

Op 27-05-1908 berichtte De Maasbode het volgende:

Men schrijft ons uit Raamsdonksveer: De molenaarsknecht van den Martens alhier, welke Zaterdagmorgen uit den molen was gevallen en daarbij zijn hals, eenige ribben en een arm had gebroken, is gisteren, na verschrikkelijke pijnen te hebben geleden, aan de gevolgen overleden.

De jongen was 18 jaar oud.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 2 juni 2021

Leidse Courant 24 feb.1956:
Ondanks verwoede gevechten van de brandweer tegen de fel om zich heen grijpende vlammen, is donderdagmiddag de eeuwenoude molen "Zeldenrust" te Raamsdonksveer volkomen uitgebrand, zodat alleen de zwartgeblakerde muren met daar bovenop triest de kale metalen wieken, bleven staan. De oorzaak van de brand is tot heden toe onbekend, hoewel er op het moment dat deze uitbrak in de molen werd gewerkt. De politie stelt een onderzoek bij de geblakerde resten. Duidelijk is te zien hoe de omloop zwaar door het vuur werd beschadigd en  hoe de kap volkomen wegbrandde.