Molen op de Molenheide, Rucphen

Rucphen, Noord-Brabant

P. van der Buijten
G. van Dijck
A. Brugmans
S. van Beckhoven

In 1795 hadden de Fransen de bezittingen van het laatste geslacht Van Palts-Sulzbach, waaronder de molen van Rucphen, opgeëist. Er bleef veel onenigheid. Ons land betaalde in 1800 aan Frankrijk 6 miljoen francs in ruil voor de betwiste goederen en de bezittingen van de laatste Bergse markies. Onze regering betaalde nog eens ƒ 1.500.000 aan de markies voor diens goederen in het markiezaat.

Vervolgens werd later de Rucphense molen in 1803 verkocht aan Jacobus van Beckhoven. voor ƒ 21.400 wat behoorlijk veel was destijds. J. van Beckhoven was in 1798 zijn vader Stephanus als pachter van de molen opgevolgd. Met de koop van de molen verwierf hij het "maalrecht".

Zoals uit het krantenartikel valt op te maken is de molen in juli 1845 geveild, volgens de akte van de koop dd 18 november 1845 werd de molen verkocht door de weduwe van Jacobus van Beckhoven en werd Johannes Cornelisse de Weert uit Sprundel de nieuwe eigenaar.

Bron: archief Roosendaal.
Wat hierna volgde ontbreekt ons helaas, misschien dat iemand ons dat kan melden.

De molen werd in 1931 afgebroken door de laatste molenaar A.R. van de Reijt.
In 1928 stapte Van der Reijt over op een elektrische motor, de molen raakte in verval, door vandalisme, dit was aanleiding om hem vervolgens te slopen

De afgebeelde standerdmolen is de standerdmolen aan de Molenweg of de Molenheide. Deze molen werd gebouwd in 1648 en afgebroken in 1933. De molen is opgericht door de Markies van Bergen op Zoom. In Rucphen stond nog een tweede standerdmolen, doch dit was een molen die in de 20e was gebouwd en uit Belgie afkomstig was
Bron: Jack de Hoon, 8 okt. 2013.
Rob Pols.

Volgens Ten Bruggencate werd de molen in 1727 gebouwd.

A.R. de Reijt, had aan de Raadhuisstraat 86 een graanmalerij waarvoor hij vanaf 1929 een Hinderwetvergunning had met toegangsnummer 299.
Bron: kad. Rucphen C 1340.