Molen Korvelsche Molen (1e), Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

1,3 km ZW station, Korvelsche Schijf, in knie Meelstraat-Capucijnenstraat
Meierij van 's-Hertogenbosch
Tilburg D (2) 398 Jan van Steenoven, herbergier

gesloten voet

geschiedenis
De Korvelse Molen stond in de wijk Korvel, ter hoogte van de samenkomst van de huidige Paterstraat, Capucijnenstraat en Meelstraat op het akkercomplex De Schijf.

Rond het jaar 1300 kende men in Tilburg reeds de 'Corvelse molen' en de 'Veldhovense molen'.

De windmolenwerd al in 1338 samen met die van De Veldhoven genoemd, hoewel er ook een indirecte vermelding bestaat uit 1310. In de zestiende eeuw is er blijkbaar sprake van een huis bij de molen die waarschijnlijk op een molenberg stond.

*Antonis Antonis Antonis WIJVENS
Overleden Tilburg voor 1594. Molenaar van de Korvelse Molen, vermeld vanaf 1574.
Gestorven aan de pest (volgens ISIS in 1599)
In 1594, 1597 en 1599 wordt zijn weduwe gedaagd wegens het niet betalen van de pacht op de molen. In 1605 wordt de voogd van de wezen aangeklaagd wegens niet betalen van 'seemen boxen' en bier; dezelfde wordt met Adriaen Somers aangeklaagd in 1607-8 voor niet-betaling van een molensteen en niet terugbetalen van een lening.

In het jaar 1651 volgde er een molen aan de Heikant die de naam 'De Nieuwe Molen' kreeg.

Het waren alle drie standaardmolens; geheel van hout vervaardigd en geschilderd in de kleur groen voor het molenkot, met op de vier hoeken brede afdeklijsten in de kleur geel. De Heren van Tilburg wensten dat zo.

Iets noordelijker werd in 1886 de stenen opvolger gebouwd.

De Sheboygan Nieuwsbode, 02-08-1853
Tilburg, 25 Junij.
Gisteren namiddag omstreeks zeven uur ontlastte zich boven deze stad en omstreken een onweder, veel heviger dan dat van l.l. Maandag. Felle bliksemstralen doorkliefden de lucht, gevolgd door zeldzaam zware donderslagen. Alras vernam men, dat de bliksem was geslagen in eenen korenmolen, staande in de wijk Korvel. De brand, daardoor veroorzaakt, was echter spoedig gebluscht; twee wieken werden letterlijk verbrijzeld, terwijl het binnenste gedeelte, als touwwerk, balken enz. veel geleden heeft, zoodat de schade nog al beduidend is.
Twee personen bevonden zich tijdens het ongeluk op den molen, doch zij hebben hoegenaamd geen letsel bekomen; eene paardenkar, onder den molen staande, werd omver geworpen, van andere ongelukken heeft men niets vernomen.
Glas-in-loodraam op de hoek (vm cafe) van de Capucijnenstraat-Paterstraat-Meelstraat.

trivia
*De molen op de afbeelding van het glas-in-loodraam moet de vm standerdmolen voorstellen. Hiervoor is de standerdmolen van Meddo als voorbeeld gebruikt. Het raam is te vinden in het nieuwe wijkcentrum van de wijk Korvel
De medaille was van het Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan. Koningsschild van Johannes Franciscus Sprangers geboren Steenbergen 22 februari 1793, overleden Oisterwijk 6 juni 1872. Molenaar van de Korvelse molen, daarna de Kerkhovense molen in Oisterwijk. Koning in 1828.
(zie Molens, maalderijen en meelfabrieken in Tilburg, blz 28/31)