Molen Heikantsche Molen (2e), Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

aan de aan de Heikant
Meierij van 's-Hertogenbosch
Tilburg A (3) 752 D.J.F. van Hogendorp van Hofwegen

Volgens Ten Bruggencate was dit een achtkante stellingmolen, houtgedekt.

De standerdmolen is op 25 juli 1821 verbrand, daarna werd de nieuwe molen gebouwd, en deze werd kort na 1900 afgebroken.

Bron: Tijdschrift Ned. Historiƫn, Jaargang 13-1979 nummer 5/6, pag. 168.

Algemeen Handelsblad, 22-07-1881
Het vreeselijk onweder, dat Dinsdagavond boven Tilburg losbarstte en aan verschillende daken en schoorsteenen schade veroorzaakte, sloeg ook een wiek en de borst van den korenmolen van den heer A. Teurlings aan stukken. Het huis van den heer C. van Meerendonk, staande in het Gr. .eind, werd eveneens door den bliksem getroffen en geheel in de asch gelegd. Zoowel de molen als het huis waren tegen brandschade verzekerd.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 23 juli 1881:
"Op 20 juli zijn de as en de vier roeden van den Heikantschen molen afgeslagen."

Tilburgsche courant, 15-10-1882
Woensdag-avond is de bliksem geslagen in den molen van Adriaan Teurlings , aan den Heikant. Er werd noch brand noch eenig ongeluk veroorzaakt, doch als eene bijzonderheid zij vermeld , dat juist als het 'vorig jaar de sinds vernieuwde borst en roei door den bliksem werden getroffen. De molen was verzekerd bij de Brandwaarborg-molen-verzekering onder bescherming van den H. Donatus, te Grave. De opname der schade was gemakkelijk; daar deze gelijkstond met die van het vorig jaar, stelde men haar nu ook op f2OO.

Dagblad van Noord-Brabant, 11-03-1909
Goed afgeloopen. Tilburg.
Aan den Heikant had heden namiddag een ongeval plaats dat wonder genoeg geen menschenlevens hoeft gekost. De knecht van den molenaar T. keerde na zijn gewone bestellingen met paard en kar terug aan den molen en had daarbij de onachtzaamheid van zijn voertuig te laten staan juist onder de langzaam draaiende wieken van den molen met het gevolg dat de omlaag komende wiek het paard onmiddellijk dood sloeg. De knecht kwam met den schrik vrij. De schok was zoo hevig dat de wiek in de as afbrak en met groot geraas ter aarde stortte, zoodat bovendien het ongeval aanzienlijke schade veroorzaakte.

NB De aangegeven locatie is een schatting.

In het Regionaal Archief Tilburg bevindt zich een foto nr 007987 met daarop de molenaarsvrouw Teurlings-Adriaansen, met op de achtergrond de achtkante molen van Heikant.