Molen Loenink / Molen Geertman, Haarle

Haarle, Overijssel

Hellendoorn, Overijssel
Twente
Hellendoorn F (2E) 284 Gerrit Loenink, herb.

door oorlogsgeweld
geschiedenis
Gerrit Loenink vroeg op 19 januari 1801 vergunning om in Haarle een molen te bouwen. Ook werd er een molenhuis bij gebouwd voor de pachter, en een katerstede voor de molenaarsknecht.

Bataafsche Leeuwarder Courant, 19 mei 1801:
"13 mei 1801: Rapport op een besluit der eerste Kamer, waarby aan G. Loenink, wonende in de Buurtschap Haarle, onder 't Schout-Ambt van Hillendoorn, Departement van den Ouden Yssel, wordt gepermitteerd een Koorn- Wind Molen te mogen oprichten."
De molen kwam in 1806 gereed.

Op de kadasterkaart van 1832 staat de molen als Haersche-Molen.

Loenink overleed in 1834. Een dochter van Loenink trouwde met de heer Elferink. Hun dochter trouwde met een Geertman uit een molenaarsgeslacht uit Heeten. Sindsdien bleef de naam Geertman meer dan 100 jaar verbonden aan de Haarlese molen.

In juli 1836 voerde J. Elfferink diverse reparaties uit aan de molen: een borststuk werd gestoken, een vooreind werd vervangen, ook de as werd vernieuwd. Hieruit blijkt dat de molen borstroeden had.
"July. Een boerststuk gestoken in dees zelfte jaar een ast en een vuurrende roee. Den 21 october den ast, Den 25 october de roee gedaan door J. Elfferink.

"Den 29 maart 1837 is mij L. Konijnenbelt op de Moole te Haarle den pelsteen aan 7 stukken gesprongen. Daar ik booven stond en weinig gekwetst werd, een Balken doorgeslaagen zoo diek als een Mensch is. een stuk van de steen gevloogen door het Achtkand, een stuk door 2 zolders na Beneeden. De ander stukken zijn nest versmoord in dosmeel. Een heeft een ladder aan 3 stukken geslaagen. Maar des Heeren hand heft Mij Bewaard."

L. Konijnenbelt liet in 1845 in Noetsele een molen bouwen, dbnr. 614.

Een Duitse uitkijkpost bovenin werd de molen noodlottig, Canadezen schoten hem op 9 april 1945 in brand. De stenen maalderij naast de molen bleef wel langer in bedrijf.

Bronnen o.a.:
- Gerrit Loenink (1767-1834) Vooruitziend landbouwer als burgemeester van Haarle, 2019.
- Erve Alferink.nl, 2019.
- Her en der in een Deventer almanak heeft Lambertus Konijnenbelt notities bijgehouden. Een prachtige bron van informatie uit vervlogen tijden. Johan Mels, 1 juli 2019.