Molen van Teteringen, Teteringen

Teteringen, Noord-Brabant

Baronie en Markiezaat
Teteringen B (2) 357 De Inwooners van Teteringen

Artikel van 2 februari 1827:
"Verpachting van den Wind-Graan-Molen, enz. te Teteringen.
Pieter van Ginneken, openbaar Notaris te Teteringen, als last hebbende van zijne Principalen, zal op Maandag den 5 Maart 1827, des voormiddags ten tien uren, ten huize van Cornelis Verdaesdonk, nabij de Kerk aldaar, publier voor zes jaren verpachten:
Een schoon houten Standaart Wind-, Graan-Molen, staande te Teteringen, niet verre van Breda, nabij Ginneken en Dorst, benevens eene schoone Huizinge, Kamers, Stal, Schuur, Bakhuis, mitsgaders, twee schoone Hooven, voorzien van een menigte schoone Vruchtdragende Boomen in soorten; eene Vischrijke Vijver daarin gelegen, alsmede schoone Dries en Zaailand, te zamen groot 1 Bunder, 93 roeden en 74 Nederlandsche Ellen, of ruim 600 Roeden oude maat.
Ingaande den eersten Januarij 1828 en zullende expireren den laatsten December 1833.
Nadere onderrigting te bekomen, te Kantore van den Notaris voornoemd."
Bron: Uitgave 41 van De Meule, Westbrabantse Molens, Vereniging tot behoud van molens in West-Brabant.
1840-1845:
Vanaf 1 januari 1840 tot en met 31 december 1845 wordt deze molen gepacht door Adriaan van Hoek, geboren op 21 december 1807 in Weelde (B).
De pachtsom bedraagt 700 gulden per jaar. Na deze datum verlaat hij Teteringen en verhuist naar Oudenbosch alwaar hij een nieuwe molen laat bouwen.
Wim Tousain, 1 okt. 2014

1883:
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad, 20 februari 1883
De knecht van den molenaar Theeuwis te Teteringen, had het ongeluk, door het valluik, waardoor de zakken opgehaald en nedergelaten worden, van de gaanderij van de molen naar beneden gevallen. Hij is aan de gevolgen overleden.

Het slachtoffer was de 23-jarige Adam van Lierop, geboren te Heeze op 18 december 1859. Hij overleed op 15 februari 1883 om 16.00 uur (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / Stadsarchief Breda)

1886:
In 1886 wordt Alphonsus Gerardus Theeuwes uit Oirschot aangesteld als molenaar.
Deze houten molen is plm. 1919 afgebroken
Het molenhuis is rond 1970 afgebroken bij de aanleg van de Nieuwe Kadijk.
Eigenaar van de molen was de fam. Theeuwes.
Van deze familie bestaat een uitgebreid boekwerk en familieblad.
Deze familie had nl. molens overal in W-Brabant, bv. Gilze, Ulicoten, enz.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 30-01-1886
Wind-Graanmolen en boerderij te Teteringen
De Notaris DE ROY te Teteringen, zal voor de gemeente Teterïngen, op Maandag 8 Februari 1886, om 11 uur v.m., ten herberge van de Wed.L. VERDAASDONK te Teteringen, bij inschrijving VERHUREN:
Een Houten Standaard-Wind-Graanmolen met Huizinge, 'Schuur, Bakhuis, Erf, Moestuinen, Vischvijver, Bouw- en Weilanden, alles bij elkander staande en liggende aan den straatweg op het Moleneind onder Teteringen, te zamen groot 3.02.88 Hectaren.
De Verhuring zal geschieden voor zes jaren ingaande 1 Januari 1887; het Bouwlandr reeds 11 November 1886. oor waarden van inschrijving ter inzage, ten kantore van voornoemden Notaris.

1893:
Op 28-12-1893 berichtte Nieuwsblad van het Noorden een opnieuw een ongeluk op deze molen:
Te Teteringen (bij Breda) ging de 22-jarige molenaarsknecht F. Beijers, in dienst bij A. Theeuwes te Teteringen aldaar, de as van de molen smeren. Hij kwam in aanraking met de raderen en werd zodoende tussen de rondsels gedreven dat de arme jongen ogenblikkelijk dood was. Toen de baas op de molen kwam, vond hij de verongelukte met het hoofd in een bak, waarin het koren gedaan wordt. De molenaar viel van schrik van de molen, doch gelukkig zonder letsel te bekomen.

Het slachtoffer heette Victor Adriaan Beijers, geboren te Wuustwezel. Hij overleed op 22-12-1893 om 6.30 uur (Overlijdensbericht – Open archief / BHIC)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 20 mei 2021