Molen Korenmolen Anna, Oss

Oss, Noord-Brabant

Maasland
Oss B (1) 353 Joseph en Theodorus de Louw

door oorlogsgeweld
Geschiedenis van de molens in de stad Oss
Oss heeft waarschijnlijk al zeer vroeg in de 14e eeuw een molen. In 1350 krijgt Alard van Oss het recht van molendwang. Dat wil zeggen dat de inwoners van Oss, Heesch, Berghem en Nistelrode verplicht zijn hun graan in Oss te laten malen.

1.De oudste molen van Oss stond aan de Oude Molenstraat recht tegenover de Molenweg. Deze molen is in 1867 afgebroken. Op deze plek staat nu de Zuiderschool.
Tot 1927 heeft deze molen nog gedraaid in het Maasdorp Maren-Kessel.

2.In 1798 wordt het recht van molendwang opgeheven, dan pas wordt er een tweede molen gebouwd aan de Berghemseweg. Deze raakt beschadigd in de oorlog en wordt in 1944 afgebroken.

3.In 1860 werd molen Zeldenrust aan de Kruisstraat gebouwd die nog steeds maalvaardig is.

4.In 1895 werd korenmolen Nieuw Leven aan de Nieuwe Brouwerstraat gebouwd die ook nog steeds maalvaardig is.
Deze molen is ook bekend onder de bijnamen Witte Molen en Philipsmolen omdat ze een tijd lang wit geschilderd is en eigendom was van Philips, dat een fabrieksterrein in het centrum van de stad bezat.

5.In 1895 is nog een korenmolen gebouwd aan het begin van de Heescheweg, naast de marechaussee-kazerne waar later een garagebedrijf kwam. Deze molen is in 1947 afgebroken.

De in 1834 gebouwde bergmolen 'Anna' verkeerde tijdens de oorlogsjaren in slechte staat van onderhoud en de toenmalige molenaar, Van den Eertwegh, zag na vele jaren in voortzetting van zijn bedrijf geen heil meer.
Vlak voor de bevrijding van Oss, in het najaar van 1944, werd de molen afgebroken.

trivia
De molenromp heeft een sterk kegelvormig uiterlijk. Aan het einde van de staart bevond zich een staartrol om het wippen van de staart tijdens het malen tegen te gaan. Opvallend waren de vrij kleine raamopeningen.