Molen Polder Sliedrecht, Middelmolen, Bleskensgraaf

Bleskensgraaf, Zuid-Holland

Molenlanden, Zuid-Holland
Alblasserwaard

1883 buiten bedrijf 1973 restant verdwenen

Poldermolen van 'de polder Sliedrecht'

De Middelmolen zorgde samen met de Noord- en de Zuidmolen voor de waterhuishouding van de polder Sliedrecht. In 1883 kwam er een stoomgemaal waardoor de molen buiten bedrijf kwam.

Oorspronkelijk stond op deze plaats een wipmolen welke in 1703 afbrandde.
Ter plaatse werd toen een achtkante houten grondzeiler gebouwd welke afbrandde op 19 januari 1875 waarna de ronde stenen grondzeiler werd gebouwd.

December 1887 begon het onttakelen van de molens. Het karwei werd gegund aan de al eerder genoemde Sliedrechtse molenmaker Frederik Streefland, die voor de prijs van ƒ 1.600,-. het werk verrichtte.

Al het gaande werk werd uit de molen gesloopt. Ook verdwenen de wieken, de kruiïnrichtingen, de schepraderen, et cetera. De draaibare molenkap werd vervangen door een vast dak. Voor het dekken van de daken diende Streefland gebruik te maken van het bij de sloop vrijgekomen riet.

De Middelmolen werd woning voor machinist Marinus de Bode en de Zuidmolen voor die van de stoker van het stoomgemaal.

Informatie van Jaap de Vries, 3 maart 2005.

fundering onder het maaiveld aanwezig