Molen Polders Brandwijk, Zevenhoven en Langenbroek, Kleine Molen / Nr. 2, Bleskensgraaf

Bleskensgraaf, Zuid-Holland

Alblasserwaard
Bleskensgraaf A (3) 1263 De Polder van Brandwijk, en Consorten

1926 buiten bedrijf 1930 afgebroken

Molen van de polder Brandwijk, Zevenhoven en Langenbroek

Deze molen was een van de twee die werden gebouwd nadat in 1513 vier andere molens door de Geldersen waren verbrand.
Bron: Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland, A. Bicker Caarten, 1990, p. 199.

Nieuwe Gorinchemse Courant, 1 oktober 1924
Door de ingelanden van den polder Brandwijk c.a. wordt een actie op touw gezet, om te trachten het besluit van het bestuur van dien polder tot plaatsing van een windmotor ongedaan te maken en alsnog te komen tot plaatsing van een ruw-olie of andere motor.

Nieuwe Gorinchemse Courant, 19 november 1924
Ingevolge het besluit van het bestuur van den polder ,,Brandwijk c.a.” om een wind-motor te plaatsen is aan den watermolenaar B. Burggraaf met ingang van 1 Dec. a s. eervol ontslag verleend. Het bestuur besloot hem voor zijn 40-jarigen trouwen dienst te beloonen met een jaarlijksche toelage van f 200.

Nieuwe Gorinchemse Courant, 17 december 1924
BLESKENSGRAAF. Voor het maken van een betonnen grondslag voor den bouw van een wind-motormolen, voor rekening van den polder ,,Brandwijk”, werd ingeschreven als volgt:
M. Binge, Rotterdam f 9450.—
Boele en van Eesteren, Alblasserdam, „ 9300.—
P. van Wijngaarden, Dordrecht „ 3980.—
A. M. Visser, Papendrecht ,, 8480.—
Van Andel en Veth, Sliedrecht ,, 8400.—
H. Bakker, Giessendam ,, 8357.—
M. Brouwer, Hardinxveld, ,, 7980.—
T. de Waard Sliedrecht, ,, 7777.—
C. Eikelenboom, Bleskensgraaf ,, 7715.—
W. Ouwerkerk, idem ,, 7711.—
Volker, Sliedrecht ,, 7696.—
W. Bakker, Bergambacht ,, 7643.—
J. H. Ouwerkerk, Bleskensgraaf ,, 6786.—
Gegund aan den laagsten inschrijver.

Nieuwe Gorinchemse Courant, 16-09-1925
Door de gevallen regen hebben al polders veel water. De polder ,,Brandwijk e.a” heeft niettegenstaande de pas gebouwde windmotor, zooveel water, dat de hulp van den polder ,,Gijbeland’ is ingeroepen, om het overtollige water te verwijderen. Tot nog toe heeft de windmotor geen wonderen verricht.

De molen werd in 1926 buiten bedrijf gesteld, en vervangen door een gemaal dat geplaatst werd op de fundering van de Grote Molen/Molen nr. 1. Op de plek van deze molen werd een woning voor de molenaar gebouwd.

Nieuwe Gorinchemse Courant, 03-05-1930
Door het bestuur van den polder Brandwijk e.a. wordt een voorstel aan de vereenigde vergadering van den polder voorbereid, om den nog overgebleven watermolen van den polder te sloopen en daarvoor een woning in de plaats te bouwen.

Samenvatting Nieuwe Gorinchems Courant
In 1924 krijgt het polderbestuur het idee om de polder te gaan bemalen met een windmotor. Diverse ingelanden vrezen het ergste en proberen het bestuur ervan te overtuigen dat het beter is om een ruw-olie motor te plaatsen. Het bestuur zet echter zijn zin door en er wordt een windmotor begin 1925 gebouwd. De molenaar B. Burggraaf was per 1 december 1924 eervol ontslagen en krijgt als dank voor de 40 dienstjaren een jaarlijkse toelage van f200,- uitgekeerd.
Op 16 september 1925 moet polder Brandwijk al de hulp inroepen van polder Gijbeland i.v.m. fikse wateroverlast. Met enig leedvermaak wordt vermeld dat de windmotor geen wonderen verricht heeft.
Op 3 mei 1930 valt het doek ook voor de andere molen en hiervoor wil de polder een woning plaatsen.

…..Maar daar wonen weer de burgemeester, de notaris en daar is de gemeentesecretarie, en daarvoor zou in Brandwijk geen woning te vinden zijn, of men zou eerst moeten bouwen. Maar Brandwijk heeft ook wel eens iets, waar het niet trotsch op is. Eenige jaren terug moest er iets nieuws verrijzen voor polderbemaling. Na veel praten en stemmen is er toen een windmotor gekomen. Dat ding heeft nooit zijn nuttigheid bewezen, doch alleen zijn onbruikbaarheid. Na eenige jaren heeft die ,,koffiemolen” staan roesten, want de polder had er niets aan en ten laatste is hij voor afbraak verkocht. Dat zoo iets wel geld gekost zal hebben, laat zich denken. maar zooiets is beter om maar weer gauw te vergeten. Want alles bij elkaar genomen, is het In Brandwijk zoo kwaad nog niet.
Informatie van Jan Hoek, 12 oktober 2013

Woning op molenplaats gebouwd.