Molen Polder Spijk, bovenmolen, Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland

buitendijks aan de Linge o.z.
Spijk ZH
Tielerwaard
Spijk A (1) 69 Het Gemeeneland van Spijk

geschiedenis
De polder Spijk bezat drie wipmolens; twee binnendijks (ondermolens) en één buitendijks (bovenmolen) aan de Linge.
De bekade binnenboezem stond door middel van een keersluis in verbinding met de door een ringkade omgeven buitenboezem en werd daar door de buitenmolen op de Linge afgemalen.
In de ringkade bevond zichtevens een duikersluisje waardoor bij een gunstige waterstand van de Linge het water rechtstreeks op de Linge kon worden geloosd, zonder dat de buitenmolen hoefde te malen.
De molens werden in 1914 gesloopt na de bouw van Het Spijkse stoomgemaal (tegenover Arkel) dat dateert van omstreeks 1920.

Deze molen fungeerde als bovenmolen van de polder Spijk en stond buitendijks langs de Linge.
De ondertoren was niet met riet bekleed vanwege de grotere kans dat deze buitendijkse molen in het water zou komen te staan. Wanneer er dan een rieten bedekking op zou zitten, spoelt het riet weg of gaat het rotten.