Molen Polder Bergambacht (Hoekse gang), Nieuwe Stenen Molen, Bergambacht

Bergambacht, Zuid-Holland

Dirk MacDaniël van 1875 tot augustus 1885
Gijsbert Slingerland van 1 oktober 1885 tot 1912

Bovenmolen van de polder Bergambacht, Bovenmolen
ongeveer 28 m. ten noorden van de Hoekse sluis aan een kleine voorboezem

De molen werd in 1871 door A. Luijendijk uit Waddinxveen voor f 34.800 gebouwd. De eerste steenlegging was op 9 september 1871.

Deze polder werd tot de in gebruikname van een mechanisch gemaal in 1926 tevens bemalen op de Lek door twee ondermolens en één bovenmolen.
Tot 1917 kon bovendien nog een bovenste molen worden ingeschakeld.

27-06-1917: Nieuwe Rotterdamsche Courant

AFBRAAK MOLEN.

Het bestuur  van den polder Bergambacht zal op Vrijdag 6 juli a.s., des voormiddags 10 uur, in de Polderkamer aldaar  voor albraak bij inschrijving in een perceel Verkoopen: De Hoogen Steenen Molen aan da Hoeksche Sluis met ijzeren , assen, scheprad, kamwielen enz. en een gedeelte van de gemetselden toren met balie, alsmede een prachtige eiken spil, zwaar 44 bij 44cm lang plm. 15 Meter. en tevens AANBESTEDING in een perceel: Het dichtmaken van den toren , en diverse werkzaambeden.

De verkoopvoorwaarden en bet bestek liggen ter inzage in de Polderkamer, terwijl inlichtingen te bekomen zijn bij den Secretaris A. VAN DER STRAATEN en M.A. ROOZENDAAL te Over Slingeland.

In 1926 werd ongeveer op deze molenplaats, 33 m. ten noorden van de sluis een nieuw gemaal gebouwd, wat de windbemaling op de Lek en de stoombemaling op de IJssel verving.

Anekdote:
Als kleine jongen kwam ik heel vaak (zeg maar iedere dag) bij Cor Noorlander, de wijlen beroepsmolenaar van Hoge molen van polder Nieuw-Lekkerland en oorspronkelijk afkomstig van de boezemmolens van Haastrecht. Cor vertelde mij eens dat de hoge molen (lees de nieuwe stenen molen) van polder Bergambacht verschrikkelijk kampte met "onderloopsheid". En dat het water wat deze molen uitmaalde bij hoge rivierstanden weer net zo hard terug liep.
Informatie van Arie Hoek, 29 september 2005