Molen Polder Giessen-Nieuwkerk, deel Muisbroek / Muisbroeksemolen, Giessenburg

Giessenburg, Zuid-Holland

Alblasserwaard
Giessen Nieuwkerk A (1) 8 De Polder Muisbroek

De molen brandde af op 24 mei 1899, schade f 8680.

Rotterdamsch nieuwsblad, 27 mei 1899.
Bij een hevig onweder, vergezeld van stortregen, sloeg Woensdagavond omstreeks 6 uren te Giesen-Nieuwkerk de bliksem in den Muisbroekschen watermolen, die in weinige oogenblikken geheel afbrandde. De bewoner J. Vogel had nauwelijks den tijd zijn kinderen te redden.

Regionaal Archief Gorinchem, Digitaal Krantenarchief
Nieuwe Gorinchemse Courant 22-06-1899
Oud ijzer. Het bestuur van den Polder Muisbroek, onder Giessen-Nieuwkerk, zal op vrijdag 30 juni 1899, des voorm. 10 uur, in de polderraadkamer aldaar, bij inschrijving verkoopen:
Al het ijzerwerk van den onlangs aldaar afgebrande watermolen, bestaande in: ijzeren bovenas met dito roeden, dito wateras met scheprad, steenstoel, staakijzers, vangvoering, kettingen enz., liggende ter plaatse, in genommerde perceelen te zien. Verkoopconditiƫn van af 26 dezer ter lezing in de polderraadkamer, ten huize van C. Verheul. Nadere inlichtingen bij het bestuur. F. Boer, Voorzitter.

Ter plaatse werd deels op de fundering van de molen een stoomgemaal gebouwd, dat het bestaande scheprad bleef aandrijven. De molen was Baakmolen van de Overwaard. De laatste molenaar was Jan Vogel welke van 1875 tot 1899 molenaar was.
In 1899 werd hij machinist op het stoomgemaal. Op de plaats van het gemaal werd later een woonhuis gebouwd.
Informatie J. de Vries
Gemaal op molenplaats.