Molen Polder Quakernaak en Arkelse Hoeven, Meerkerk

Meerkerk, Utrecht

Open buitenscheprad

De Prins van Oranje ✉︎ ? --

1930 deels gesloopt 2011 restant gedemonteerd

Ligging: ca. 200 m O v/h Merwedekanaal en 250 m N v/d Zijlkade nabij de Bazelbrug.

De molen bemaalde zo'n beetje de diepste polder uit de omgeving. Hij had een scheprad van grote diameter.

1930: Het bovenhuis werd gesloopt, omdat de polder bij de gecombineerde polders Nieuwland en Leerbroek in de bemaling werd opgenomen.

15-06-2007: De RACM verleende op 15 juni 2007 vergunning om deze ondertoren te verplaatsen naar de fundering van de in 1962 afgebrande Hoge Tiendwegmolen te Streefkerk.
Het monumentennummer gaat mee daarheen, zodat fundering + toren een Rijksmonument is. Nog enkele vergunningen zijn nodig van gem. Zederik en Liesveld, doch er zit nu schot in de zaak.
Eigenaar B.(Bas) van Dieren verzorgt de verplaatsing geheel op eigen kosten!! en doet de toren cadeau aan de SIMAV. Het gereedmaken van de toren voor de verplaatsing met allerlei versterkingen wordt door Bas (staalconstructeur) zelf verzorgd, mede op adviezen van ing. Wim van Veen (techn. dienst SIMAV) en schrijver dezes.
Jan den Besten, 16 juni 2007.

De Simav kocht onlangs de molenstomp van de Quakernaakse Molen in Meerkerk voor € 1. Voordat deze geplaatst kan worden in Streefkerk, moet de romp wel gerestaureerd worden. Daarvoor is € 67.000 nodig, waarvan de Simav al € 50.000 binnen heeft.
Bron: Molenprikbord 23 juni 2011.

Op 12 juli 2011 werd de ondertoren gedemonteerd. Deze is inmiddels overgebracht en geplaatst voor de herbouw van de Hoge Tiendwegsemolen te Streefkerk (Tenbruggencatenummer 01492).

Veldmuren.