Molen Windlust / Molen van Schoppenhauer, Langbroek

Langbroek, Utrecht

Neerlangbroek/ Nederlangbroek
Kromme Rijnstreek
Langbroek A (1) 64 Hermanus Simon Tijsseling, rentenier

gesloten voet
versieringen

Willem van Breenen ontdekte de naam van deze molen door een foto uit zijn collectie eens uit te vergroten. Onder de windpeluw, aan weerskanten van de borstnaald zijn twee raampjes te zien, net als in de Doesburgermolen te Ede.
op de windpeluw is te lezen WIND LUST

De molen werd rond 1801 gebouwd door enen Harmen Tijsseling.

15-01-1834: Utrechtsche courant
"op Maandag den 3 Februarij 1834, des voornoens ten 11 ure, zal in 't Gemeenthuis te Langbroek bij inschrijvinggg verkocht worden, de in gemelde Gemeente staande welbeklante Wind-Koorn-Molen, met deszelfs Woonhuis, Stalling, Hooijberg en Schuur, met omtrent 2 bunders allerbeste Tuin-, Boomgaard- en Weiland. Nadere informatie bij den Rentmeester H. de Vriendt, te Langbroek."

1890: Na verschillende eigenaren kocht in 1890 de Soester molenaar J.F. Schoppenhauer de molen, die in 1893 het muldershuis door een nieuw verving en naast de molen een stoommaalderij liet bouwen.

20-01-1909: De Gooi- en Eemlander : nieuws- en advertentieblad
Treurig ongeval. De burgemeester van Doorn en Maarn, de heer H. H. A. J. baron de Geer van Jutphaas, kwam Zaterdagavond met een rijtuigje van Wijk bij Duurstede, toen hij op den stillen grindweg onder Neerlangbroek werd aangereden door een molenaarswagen, met het gevolg, dat het rijtuigje tegen een telegraafpaal reed en de heer De Geer er uit werd geslingerd en ernstig aan het hoofd verwond bleef liggen, terwijl het paard op hol sloeg. De molenaar spoedde zich direct naar een nabijgelegen logement om het ongeluk mede te Beelen en met behulp van een zestal daar aanwezigen werd de ongelukkige in zgn rijtuigje naar Doorn overgebracht, waar de geneesheer dadelijk constateerde, dat de toestand hoogst ernstig was. De heer De Geer is dan ook niet meer bij kennis geweest en overleed Zondagochtend omstreeks 9 uur. Groot is de verslagenheid in de omgeving, want baron De Geer was bijna 29 jaar burgemeester van Doorn en Maarn, terwijl onder zjjn bestuur deze gemeente zeer in bloei is toegenomen.

De gemeente Langbroek weigerde rond 1925 mee te werken aan een restauratie van de molen, waarop Schoppenhauer moest stoppen met zijn bedrijf en de molen met het omliggende terrein verkocht aan landbouwer De Bie. Deze was bang dat de molen om zou vallen en heeft hem laten omtrekken.
Informatie: Willem van Breenen

Harmen (Hermanus) Tijsseling, geboren in 1760 in Hoevelaken.
Beroep: Molenaar te Nederlangbroek
Hij trouwde, 27 jaar oud, op donderdag 10 mei 1787 in Neerlangbroek met
Jannigje Jacobs Buijs, geboren in 1760 in Neerlangbroek.

Kinderen van Harmen (Hermanus) en Jannigje:
1. Japikje Tijsseling, geboren op zondag 18 mei 1794 in Nederlangbroek.
2. Aartje Tijsseling, geboren op dinsdag 25 oktober 1803 in Neerlangbroek.
3. Jannetje Tijsseling, geboren op zondag 29 september 1805 in Nederlangbroek.

De familie Ceelen is ook nog actief geweest met vader en 2 zonen in het maalbedrijf in en bij de molen, Arie
woont in 2023 Langbroekerdijk 87-A, 3947 BE Langbroek. Molen neergehaald door eigenaar landbouwer De Bie ivm bouwvalligheid

Informatie van Dré van Dijk, januari 2024

nog waarneembaar

Het voormalige molenaarshuis staat nog langs de wetering (zie bovenstaande foto), het laatste restant, een molensteen is met de zoon van de sloper mee verhuisd naar zijn nieuwe woning.

De gelijkenis met de Doesburgermolen is zeker niet toevallig.
De vader van Hermanus Tijsseling (de bouwer van de Windlust) was namelijk eigenaar van de Doesburgermolen. Hermanus' broer Teunis Tijsseling volgde zijn vader daar op.

Informatie: Michiel van der Leeuw, 19 juli 2013 (molenaar Doesburgermolen)