Molen Het Vertrouwen / De Vooruitgang / Molen van Schraven-Eijsbouts, Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

Meel Granen
H. Schraven-Eijsbouts
22 meter

1938 onttakeld 1984/1986 restant gesloopt
geschiedenis
In het Nieuwsblad van het Zuiden op 8 juli 1980 stond dat de familie Schraven de molen in volle glorie wilde herstellen. Al spoedig veranderde dit, de eigenaren probeerden te verhinderen dat de molenromp op de monumentenlijst geplaatst werd. Het was kennelijk meer de bedoeling dat de molenromp spoedig gesloopt diende te worden.
Waarschijnlijk stuitten de eigenaren op zoveel problemen om de financiering rond te krijgen om tot herstel van de molen te komen dat zij toen maar besloten hebben om de andere weg te kiezen.

De molen werd in 1862 gebouwd door Johannes van Gorp uit Oisterwijk.
Naast de molen werd ook het muldershuis gebouwd. Naast het molenaarsvak was hij ook nog herbergier. Rond 1900 komen de molen en de bijbehorende opstallen in handen van J.H. Schraven te Meerlo.

In 1910 worden de magazijnen aangebouwd, terwijl in 1915 de herberg wordt gesloten, wordt het muldershuis verbouwd tot dubbel woonhuis.
In 1934 werd het gehele muldersbedrijf verplaatst naar de Piushaven. Tot 1937 heeft de molen nog op windkracht gedraaid. Daarna werden de wieken, de kap en de stelling verwijderd.
De diameter van de romp aan de voet was 8,5m en aan de top 4,5m De hoogte van de peperbus was ca 20m. De romp was gemetseld van rode handgevormde stenen.

De informatie is o.a. verkregen uit het artikel uit het Nieuwsblad van het Zuiden op 8 juli 1980, dat was geschreven door Jaques Akerboom
(het bouwjaar van de molen is afwijkend van het krantenartikel)

*
Nb
De molen is gebouwd in 1862 en niet in 1846. Deze laatste datum komt in meerdere, ook 'officiële' publicaties voor, o.a. in het bekende artikel van Jacques Akerboom.
In aktes etc. wordt de datum genoemd van 1862.

Gezien de hoge kosten van restauratie van een molenromp in deplorabele staat en zonder wieken, heeft de Gemeente Tilburg, naar mijn informatie, zélf verhinderd dat een actie tot plaatsing op de monumentenlijst succes zou hebben. Gezien de onhaalbaarheid van een eventuele restauratie restte de familie niets anders dan tot verkoop over te gaan.

Informatie: M. Leyten-Schraven, 9 jan. 2007.

De molen werd in 1938 onttakeld en is in 1986 afgebroken.
Locatie: Broekhoven, hoek Ringbaan Zuid. Waar nu ongeveer de Kwik Fit-garage staat.

J.H. Schraven kwam oorspronkelijk uit Meerlo. Op het Bewijs van Eigendom (koopakte) van de molen van 18 juni 1900 staat: Jacobus Henricus Schraven, molenaar te Tilburg.

1 overgebleven maalsteen is halverwege de 1970-er jaren in De Vrijheid in Schiedam gekomen als oefenobject voor het billen. Met de herbouw van de op 14 feb. 1996 uitgebrande De Walvisch is deze blauwe steen op De Walvisch als ligger in gebruik genomen, welke nu nog steeds in gebruik is.
Robert van 't Geloof, 9 nov. 2009.

afb. 4: v.l.n.r. Truus Schraven (1902-1979), Harry Schraven (1876-1945) en Johan Schraven (1920-1994) van de Graan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts met hond Great bij de molen aan de Broekhovenseweg.

afb.5:
De kerk die achter de molen te zien is, werd in 1924 gebouwd, voor diegenen die zich afvragen waarom er een molen zo vlakbij een kerk gebouwd werd. Het was dus andersom. De kerk werd in 1974 afgebroken en de molenromp iets later.