Molen Polder Het Land van Essche, Strijen

Strijen, Zuid-Holland

Open scheprad

De molen was er al in 1633, gebouwd de Schoonhovense molenmaker Maerten Joosten zn. van Duijsen.
Informatie: C.H. de Jongh, 19 september 2016
Bron: Jesse in 't Veld

In 1883 werd er een stoommachine in de ondertoren werd geplaatst, waarvan de ketel in het schuurtje naast de molen stond.
De molen had een stoomaandrijving direct op de water-as met de stoommachine in de molen op de plaats van de woning, echter met de stoomketel en schoorsteen separaat van de molen.

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde, 4 juni 1904
Jl. Dinsdag had alhier door het Bestuur van den polder Het Land van Essche c.a. in tegenwoordigheid van den fabriek D.H. Lammers, de aanbesteding, sluis, heulen, enz. in 3 perceelen, waarvoor werd ingeschreven als volgt.:
1e perceel. Timmerwerk: P. Bervoets f 204.—; I. C. v. d. Bruin f 202.— ; L. Lammers f200.—; C. Duimelaar f 192.— ; A. van Gameren f 179.—; H. Kruijthof f 173.—; G. Blijdorp f 167.—.
2e Perceel. Metselwerk : F. Kamp f 82.—; P. Kardux f 59.—; D. Zwingelaar f 54.—; P. de Geus f 53.50; C. Oprel f 53.-.
3e perceel. Verfwerk: Gebrs. Van Gent f 112.—; J. C. Quist f 108.— ; T. de Jongste f 106 50. Alle inschrijvers wonende alhier, terwijl aan de minste inschrijvers de werken zijn gegund.

De ondertoren bekleed met asfaltpapier, werd later met eternieten dakschaliën gedekt, gewoonlijk werd dit met riet gedekt en in een enkel geval met dakpannen. Dit was gedaan i.v.m. de veiligheid.

Gedurende de Duitse bezetting werd ook de polder 'Het Land van Essche' door de Duitsers onder water gezet. Daardoor stond de molen in het water en verzakte hij enigszins.
Hij kwam wat scheef te staan. Na de oorlog werd er een dieselgemaal gebouwd en de molen werd buiten bedrijf gesteld. De molenaar werd machinist van het gemaal.

Bij de watersnoodramp van 1953 werden het woonhuis en het stenen gemaal geheel verwoest, de molenaar Teunis Verrijp, zijn vrouw en drie van de vijf kinderen kwamen hierbij om het leven. Twee kinderen zijn gered.

Op 4 mei 1954 werd besloten dat de molen gesloopt zou worden.

Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard, 23 juni 1954
De kloeke 17-de eeuwse wipmolen van de polder „Land van Essche, Uiterijik en Nieuw Strijen”, eens een sieraad voor het landschap, is al jaren buiten bedrijf en loopt gevaar te worden gesloopt. De molen is niet onderhouden en heeft extra geleden tijdens de watersnood. Gevreesd wordt dat er weinig mogelijkheden tot behoud aanwezig zijn.

Sloopvergunning 13 juli 1954, gesloopt in september 1954.

Molen van de polder Het Land van Essche, Uiterdijk en Nieuw Strijen.
De molen sloeg uit op een omkade voorboezem, die via een uitwateringsgeul naar de Strijense haven voerde en daarmee in open verbinding stond.
Deze uitwateringsgeul maakte, met de Strijense haven, deel uit van de boezem 'De Strijense Haven'.

Binnenroede nr 1622, geleverd in 1891 en in 1955 na de sloop hergebruikt voor de molen nr 2 in Zevenhuizen dbnr 1142.
Deze roede zou vóór dat de molen van Het Land van Esschepolder de roe kreeg al gebruikt zijn voor de Oude molen van de polder Westmaas-Nieuwland.

De bovenas bevindt zich sinds 1960 tegenwoordig in de Zwanburgermolen te Warmond. Hiervan was de (te lichte) askop gescheurd.

Waterloop nog aanwezig

Van de molen resteren ter plekke nu alleen nog maar de waterlopen (zie bovenste foto).