Molen De Witte Molen / Onze Hoop, Heesch

Heesch, Noord-Brabant

aan de de Witte Molen weg, nu Gildestraat in Heesch
Bernheze, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

1944 door oorlogsgeweld 1973 of later restant afgebroken
geschiedenis
Op 28 mei 1862 vroeg Cornelis van den Eynden, molenaar te Veldhoven, een vergunning aan bij het gemeentebestuur te Heesch, tot het oprichten van een windmolen, bestemd voor het breken en pellen van graan en tot het slaan van olie op het perceel bouwland ter plaatse genaamd Lage Wijst (thans de Gildestraat).

De molen werd oorspronkelijk in 1862 gebouwd, als een achtkante molen, op een stenen onderbouw. Het achtkant was bekleed met asfaltpapier. De molen ging in 1864 in vlammen op. In 1865 volgde herbouw, en kwam de molen weer in bedrijf. Dit keer was het een ronde stenen bergmolen. Naast een zeskante bergmolen had het dorp Heesch dus ook een stenen bergmolen.

Tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland werd de molen in oktober 1944 zwaar beschadigd en vervolgens gedeeltelijk afgebroken. Molenaar was toen Sjeng Weekers, bijgestaan door molenaarsknecht Piet Romme. Later volgde J. Geurts hem op en had er een graan- meelhandel.

In 1967 werd de molen, die toen al sterk in verval was, verkocht aan de gemeente.
Tot 1973 was er een jongerensoos gevestigd in de molen.
Wegens slechte staat werd de molen gesloopt.

Bron: "Heesch van heden tot verleden", 1976.
H. van der Kaay, 20 nov. 2005.

De molen heette Onze Hoop.

Volgens publicatie van P.C. Hendriks in het boek “Heesch van Verleden tot Heden” werd in 1883 de heer Adrianus Coenraad molenaar op de Witte Molen. Naast molenaar is de heer Coenraad ook herbergier. Voor de handboogschutterij “Oeffening en Uitspanning” bouwt de molenaar/herbergier een schietbaan naast de molen. Zijn opvolgers zijn Nard Kuijpers, G. Arts en S. Weekers.
In 1938 zijn er stroomlijnwieken aangebracht volgens het systeem ‘Dekker’.
Deze molen werd bij de beschieting van Heesch in september 1944 vanuit het zuiden (Nistelrode) bij de bevrijding van Heesch door de geallieerden kapotgeschoten. Dit omdat men dacht dat de Duitsers deze molen als uitkijkpost in gebruik hadden (zie ook het artikel "Goede tijden…slechte tijden…" in DeMooiBernhezerKrant van november 2016).
Bron: "Onze meule moalt nie mèr", Henk Geurts, bhic.nl, maart 2022.

De Witte Molen in Heesch was van 1951 tot 1967 in het bezit van mijn vader Jan Geurts.
De molenromp stond aan de de Witte Molenweg, nu Gildestraat in Heesch, Bernheze. Mijn vader had daar een veevoeder/ meelhandel en er werd gemalen met een hamermolen aangedreven door een Lister ex-leger dieselmotor. De molenromp diende als opslag voor graan.
Jack Geurts, 3 juni 2012.

In 1950 kocht mijn vader J. Geurts de graan- en meelhandel/maalderij van de fam. Weekers die ging emigreren naar Australië.
De koop betrof behalve Goodwill, de grond met opstallen op wat toen "de Velft" heette onder Nr B 160..?? bestaande uit de Molen, het voormalige Molenaarshuis, een tussenstuk tussen het huis en de Nishut.
(Wij woonden toen in het huis van M v.d. Helm tegenover de maalderij met huisnr B163 en tel nr 203)

De maalstoel (is waarschijnlijk uit de molen gehaald) werd via een lange riem aangedreven door een eencylinder National dieselmotor 28 pk. De kaar werd via een elevator ook aangedreven door de diesel gevuld.

Door mijn vader zijn pogingen ondernomen om via fonds Herstelbetalingen geld los te krijgen voor herstel van de korenmolen ( ben nog met hem naar Den Haag geweest)... helaas dus niet gelukt.

Na de oorlog is de molen vanaf de eerste verdieping in eerste instantie in gebruik geweest bij de Scouting ( verkenners) Deze ??? hebben er de vloeren ingelegd en ook een open haard en wand-schilderijen aangebracht.
Na vertrek van de Scouting is hij een even in gebruikt geweest als kuikenmesterij en later graanopslag De "begane grond" was in gebruik als opslag voor kunstmest.
Omdat graan-oplag in de bovenverdiepingen natuurlijk erg onpraktisch was werd daar vrij snel vanaf gezien.
Begin 1960-er jaren (plm. '61-'62) is via een feestje van een van ons is het idee geboren om een Jongerensoos te beginnen. Deze kreeg al gauw de naam "De Meule"
Eind 1960-er jaren is de grond met opstallen verkocht aan de gemeente en is e.e.a. verdwenen en staan er nu huizen daar waar eerste een trotse molen stond.

Martin Geurts, 12 sept. 2016.