Molen van Van der Putten, Uden

Uden, Noord-Brabant

Maashorst, Noord-Brabant
buurtschap Bitswijk
De Peel

onttakeld, later verdwenen
geschiedenis

De molen deed dienst als koren- en oliemolen bij de oliefabriek te Uden van de uit Dennenburg afkomstige Johannes Nicolaas v.d. Putten die zich in 1883 in Uden vestigde.
Hij was gehuwd met Hendrica van Dieten. De molen was voorheen eigendom van zijn schoonfamilie.

Op 24-05-1904 berichtte De Grondwet het volgende:

UDEN, 4 Mei. Gisteren had de 17-jarige P. v. Keppelen, knecht bij den molenaar v. d. Putten, alhier, een droevig ongeval. Hij kwam te dicht bij eene rondloopende spil, zoodat zijne broek gegrepen werd en hij eenige malen werd rondgeslingerd, alvorens de molen tot staan kon gebracht worden is als 't ware verbrijzeld, ook had hij eene wonde aan het hoofd, direct werd hij naar het gasthuis vervoerd, waar hem 's avonds de H. H. Sacramenten zijn toegediend. Zijn been zal waarschijnlijk worden geamputeerd. Het ongeval is des te treuriger, daar het een oppassende jongen was en de eenige kostwinner zijner moeder.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 27-05-2021

In 1919 werd de molen verkocht aan de NCB, maar de familie Van der Putten bleef wel actief binnen het bedrijf. In 1922 is de molen toen onttakeld.

Volgens een gevelsteen was de molen afkomstig uit Arnhem, daar gebouwd in 1760. In 1856 te Uden herbouwd voor Van Diete.

De molen stond in de buurtschap Bitswijk, aan de weg van Uden naar Nistelrode.