Molen Adhemasi, Loosbroek

Loosbroek, Noord-Brabant

Loosbroek
Bernheze, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

1954 stormschade 1968 restant gesloopt
geschiedenis
De molen werd in 1894 van elders naar Loosbroek overgebracht. Het achtkant en de kap kregen een bedekking van asfaltpapier.

De molen had enige tijd zelfzwichting en Dekkerstroomlijn op de binnenroede.

De naam Adhemasi was afgeleid van de kinderen Adrianus, Helena, Marius en Siska Gooijaarts.
De laatste molenaar was Th. van der Wiel.

In de nacht van 4 op 5 december 1954 werd de molen door een storm vernield. De overgebleven romp werd in de tweede helft van 1968 gesloopt.

De geschiedenis van de molen is door Erwin Esselink uitgebreid beschreven in zijn artikel Noodlot sloeg toe in Loosbroek in Molenwereld jan. 2015.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 6 nov 1893

Heeswijk, 4 Nov., Gisteren deed zich in onze gemeente een lastig incident voor. De ijzeren as voor de molen van Loosbroek moest van 't kanaal alhier naar Loosbroek vervoerd worden. Men laadde haar op een kar bespannen met 2 sterke paarden, maar midden op den weg brak de as der kar en de molenas stortte naast de stukken der kar midden op den weg. Daar geen der boeren uit den omtrek zijne kar er aan durfde wagen, moest de 4 รก 500 kilo zware as op den weg blijven liggen. Op last van den burgemeester werd er toen, daar 't tegen den avond liep een waker met een licht bijgeplaatst om zoo gedurende den nacht ongelukken te voorkomen. Heden zal zij, dit hopen wij ten minste, wel opgeruimd zijn.

Informatie van Jan de Witte, 4-1-2019

Opmerking: een ijzeren as weegt echter wel wat meer, ca 3000kg.