Molen De Korenbloem, Hillegersberg-Schiebroek

Hillegersberg-Schiebroek, Zuid-Holland

Op dezelfde plaats stond een achtkante stellingmolen, die al in 1756 bestond.
Deze molen was oorspronkelijk ingericht als snuifmolen.
Later werd het een snuif- en korenmolen en weer later alleen korenmolen.

Op 21 juli 1885 brandde de molen af.
Molenaar P. Hoogendam liet de molen herbouwen, hoewel hij al in 1877 een locomobiel bij zijn molen had laten neerzetten als hulpkracht.
De nieuwe molen werd opgetrokken in steen, vanwege protesten door omwonenden die geen houten molen meer in hun buurt wilden omdat hun huizen bij de brand van de molen ook bijna in rook waren opgegaan.
De nieuwe molen - met een korte en dikke romp - werd gebouwd voor Arie Visser uit Voorschoten.
Hoogendam bleef echter gewoon de molenaar. B. Oskam was in 1905 eigenaar en enkele jaren daarna nam de firma Stok & Den Boer De Korenbloem over. In 1920 werd het malen op wind gestopt en werd de molen omgebouwd tot een (voor die tijd) moderne bloemfabriek.
Kap, wiekenkruis en stelling werden verwijderd en er bleef een kale romp over.
In de molen werden elektromotoren geplaatst met een totaal vermogen van 125 pk. De dure investeringen waren tevergeefs, want op 12 november 1921 brandde de romp uit.
Herstel volgde nog, maar omstreeks 1930 werd de bloemfabriek (en dus ook de romp) gesloopt.
De Korenbloem stond aan de Straatweg, aan het einde van de Molenwerf, bij de Achterplas.
Bron: "De Molens van Rotterdam in oude ansichten" deel 2, J.S. Bakker.
info: Rob Pols.

De Telegraaf, 12 november 1921:
"Rotterdam, 12 november. Vanmorgen ongeveer 8 uur is een brand ontstaan in de molen van de heeren Stok en den Boer te Hilligersberg. Aanvankelijk trachtte men den brand met eigen middelen te blusschen, doch toen dit niet gelukte, moest de Hilligersbergsche brandweer te hulp komen, die het na groote moeite gelukte, een brand in 1 1/2 uur tijds meester te worden. Vermoedelijk is de brand ontstaan door het warm loopen der machine. De schade is vrij groot, wijl aanzienlijke hoeveelheden meel en tarwe door het water onbruikbaar geworden zijn. Ook de machine is ernstig beschadigd. Alles was verzekerd. Spuit 18 uit Rotterdam was mede aanwezig, doch behoefde niet in werking te worden gesteld."
fundamenten zijn nog zichtbaar

trivia
Op de locatie waar nu het clubhuis van de Scoutinggroep is, zijn nog funderingen zichtbaar. Het frappante is dat er nog steeds korenhalmen in het gras groeien.
Rob Smith, 26 september 2005.