Molen Polder Langebakkersoord, De Buitenlandse Molen, Pernis

Pernis, Zuid-Holland

IJsselmonde
Pernis A (2) 160 De Polder van Langebakkersoord

scheprad
Achterop de kap stond een sierlijk windwijzertje.

geschiedenis
Deze molen loosde net als de molen van de polder Nieuw Engeland via een boezem rechtstreeks op de Nieuwe Maas.

De molen stond aan de Tarwezandsedijk, nabij de korenmolen van Brinkman te Hoogvliet, thans 2e petroleumhaven, 125 m ten O Petroleumweg.
De Petroleumhaven werd in 1940 uitgegraven.

De naam "Buitenlandse Molen" heeft te maken met het feit dat de polder oorspronkelijk buiten de oude zeedijk lag en pas later werd bedijkt en bemalen.

In juli 1930 waarschijnlijk al buiten bedrijf, hierna gesloopt.

Bron: "De Molens van R'dam en Omstreken" deel 2.
Rob Pols.

Op de achtergrond de Roozandschedijk.

De foto met de familie van den Berg poserend voor de molen.
Mijn betovergrootvader Aart van den Berg was tot zijn overlijden (21 februari 1917) molenaar op deze molen. Mijn overgrootvader Jan werd toen kostwinner van het gezin. Zijn oudste broer Jacob, met zijn eigen gezin, werd toen de molenaar. Jacob had 4 zonen. Het gezin van Aart bestond uit 4 zonen en 5 dochters - volgorde: d z d d z z z d. En op de foto zie ik 3, waarschijnlijk 4 zonen (geen dochters), dus ik neem aan dat dit het gezin is van Jacob van den Berg. Ik heb helaas geen foto van Aart van den Berg en ook niet van zijn vrouw Aagje van der Hoek. Mijn oma heeft nog een zelfde (maar dan anders - andere schilder waarschijnlijk) schilderij als die door D. van Asperen is ingezonden. Het verhaal gaat dat de Shell nu is waar de molen stond en dat ze bij mijn oma zijn geweest om het schilderij te kopiƫren om daar in het Shell-kantoor op te hangen.
Jan de Winter, 24 oktober 2016.