Molen (korenmolen), Poortugaal

Poortugaal, Zuid-Holland

IJsselmonde
Poortugaal A (2) 442 Andries Hoogwerf, korenmolenaar

Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad
Verkoop Korenmolen.
A.J. VAN DER POEST CLEMENT, Notaris te Poortugaal, zal op Donderdag den 13den Februarij 1868, des voormiddags ten 10 ure, ten Herberge van W. van der Schee te Poortugaal, in het openbaar, in één Zitdag, verkoopen: Den zeer gunstig gelegen en goed onderhouden STEENEN WIND-KORENMOLEN te Poortugaal, met kort daarbij staand WOONHUIS, voorzien van alle Gemakken, en TUIN, te zamen groot AS roeden 15 ellen, te aanvaarden 1 Mei 1868.
Belast met eene jaarlijksche erfpacht groot f 12 ten behoeve de Ambachtsheerlijkheid Poortugaal. Grondlasten over 1867 / 60. Op het te verkoopene kon ƒ 6000 tegen 5 °/0 gevestigd blijven. Nader onderrigt te bekomen bij den Heer L DE ZEEUW, te Hoogvliet, en bij genoemden Notaris VAN DEB POEST CLEMENT.

Onder voorwaarden dat de molen niet meer gebruikt zou worden als korenmolen, kocht Cornelis Breevaart in 1922 de molen.
De molenaar vestigde zich in de boerderij naast de molen als graanhandelaar.
De molen werd onttakeld, en van kap ontdaan. Een peperbus bleef over.

Nieuwe Vlaardingsche courant, 28 april 1922
POORTUGAAL. Openbare Verknoping VAN HOUTWAREN en AFBRAAK:
van de Korenmolen.
De Deurwaarders J. P. WILLEMSE te Rotterdam en H. ZWIERS te Ridderkerk, zullen op Woensdag 3 Mei 1922, voorm. 10 uur (zomertijd) te Poortugaal, aan de haven, publiek verkoopen: Afbraak van de Korenmolen, staart, zwaar en licht hout, benevens planken, delen, latten, balken, enz', enz. Om kontant geld.

In 1963 werd de molen verkocht aan de gemeente die hem vervolgens liet slopen.
De molen stond op een aarden verhoging, die in 1964 geheel werd afgegraven omdat dit de veiligheid van het verkeer ten goede kwam.

De overgebleven romp werd gebruikt als grote reclamezuil en was van onder tot boven in alle kleuren van de regenboog geschilderd. Ook werden allerlei aanbouwsels tegen de romp gebouwd, hetgeen een naar alle waarschijnlijkheid rommelige aanblik bood. Daarnaast is het restant een periode in gebruik geweest als "limonade-tentje", compleet met een terrasje.
Bron: De molens van de Zuid-Hollandse eilanden in oude ansichten (A.J. Stasse).

nog waarneembaar

Op de voormalige molenlocatie is nog een koppel maalstenen aanwezig, ook in de bestrating is een deel van een circel te zien. (thans de F. v.d. Poest Clementlaan)