Molen Polder Oostvoorne, Brielle

Brielle, Zuid-Holland

Oostvoorne
Voorne-Putten
Oostvoorne B (2) 221 De Polder van Oostvoorn

1890 buiten dienst 1896 afgebroken
geschiedenis
In de Robbenhoek werd in 1761 een grote watermolen gebouwd, met daarvoor een grote omkade boezem om ook bij hoog buitenwater te kunnen blijven malen. Via een sluisje werd bij laag water via het Molenhaventje op de Maas gespuid. Hoewel de Polder Oostvoorne de molen beheerde, bemaalde hij tevens de polders Klein Oosterland, Rugge, Rockanje en anexepolders, Naters en Pancrasgors.

Het toenmalige polderbestuur besloot “zonder gedelibereer” te gaan bouwen een sluis en drie heulen in de singels. Het werk werd aanbesteed in de Brielse Herberg ‘de Prins van Orange’ voor de somma van 28.774 guldens, 17 stuivers en 8 penningen. Toen de boeren dit deden kwam ook Den Haag over de brug. Zij subsidieerden deze grootse waterwerken met ƒ 12.000.

Molenaars waren van 1812 tot 1883 leden van de familie Mol, van 1884 tot het einde G. Hagendijk.

110-1222 Nadere toegang op inventarisnummer 1222 van toegang 110
"Arie Oosterbaan meerderj. JM zonder beroep wonende binnen Klein Oosterland als erfgenaam van zijn vader Jacob Oosterman molenaar op de watermolen binnen Klein Oosterland krachtens testament op 28 november 1820 voor mij nts verleden machtigt Arie Jans Schipper bode van gemeente en polderbestuur van Oostvoorne om zijn belangen in de nalatenschap te behartigen."
Aktenummer: 199
Aktedatum: 5 augustus 1822
Aard van de akte: procuratie
Naam notaris: H.M. van Andel
Toegangsnummer: 110 Notarissen
Inventarisnummer: 1222
Bron: Archieven.nl

Deze waterlozing heeft nimmer geheel voldaan, dat wil zeggen in technisch opzicht wel, er kon wel polderwater
worden geloosd maar er was eindeloos geharreward en geruzied over wiens water, van welke polder er nu door de sluis zou stromen
In 1890 maakte het stoomgemaal De Watergeus [of De Noordsluis] de molen overbodig, in 1896 werd hij afgebroken.
Van de oude windwatermolen is niets meer over, een steen met inscripties staat in het Trompmuseum.

- "De molens van Voorne, Putten en Rozenburg", 1978. Verzameling H. van der Kaay.
- Watersportvereniging Brielle.

Nieuwsblad van het Noorden, 23 maart 1892:
"In de nabijheid van Den Briel heeft een treurig ongeluk plaats gehad. Een kindje van den watermolenaar G. Hagendijk, zat bij dien molen te spelen, en wilde zich ergens anders heen begeven, toen het, daar de molen in werking was, een slag van de wieken kreeg tegen het hoofd, waardoor het kind op hetzelfde oogenblik is overleden. De hersenen waren verbrijzeld. Men kan zich de smart der ouders voorstellen toen zij zoo eensklaps hun spelend kind zagen veranderd in een lijkje."

Het slachtoffer was de 4-jarige Adriana Heinderijntje Hagendijk, geboren te Oostvoorne. Ze overleed op 18 maart 1892 om 15.30 uur (Overlijdensakte – Open archief / Streekarchief Voorne-Putten)
Caroline Schaeffer, 20 mei 2021.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kadasterkaart 1811-1832.