Molen De Dankbaarheid, Middelharnis

Middelharnis, Zuid-Holland

Goeree-Overflakkee

De molen werd meer dan waarschijnlijk al in 1845 gebouwd, hoewel 1849 op de baard stond.
Bron: De Molens op Goeree-Overflakkee, Jan Both.

10-06-1846 Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad
De Ondergeteekende berigt. aan zijne lijdende  Natuurgenooten, dat hij zich nu eenigen tijd te Bommel aan het Haringvliet, zal ophouden , in de hoop van daar ook weder bij onderscheidene soorten van Lijders zou gezegend werkzaam te zijn, als zulks het geval is geweest in het laatste jaar te Bruinisse, provincie Zeeland, waar men zich kan informeren bij den Edelen Achtbaren Heer Burgemeester C. VAN DER STOLPE , en bij den Heer J. VOORBEYTEL , te Middelharnis bij de Molen de Dankbaarheid.

P.W.F.A. Worch, Magnetiseur.                                                                                                                             Bommel aan het Haringvliet, 8 Junij 1846

In 1846 wordt de molen ook al genoemd in div kranten.
Bouwjaar 1846.
Eigenaar J. Dambruin.
Bron: archief Ten Bruggencate. De as werd omstreeks 1911 door de plaatselijke molenmaker Beversluis doorboord t.b.v. zelfzwichting. Door materiaalproblemen heeft dat er niet zo lang aangezeten.

De as van deze molen zit thans in de Grote Molen te Zoeterwoude-R.
Informatie van: Peter Mans, 3 maart 2007
(leerde het molenaarsvakvak op deze molen).

1964:
Sloopvergunning 9 december 1964.
Al eerder werd in 1957 een sloopvergunning verleend, maar deze was verlopen. Uiteindelijk werd de molen in augustus 1965 gesloopt.
Deze molen werd geheel onnodig gesloopt. Hij verkeerde wellicht in matige staat, maar was absoluut geen 'wrak'. Helaas werd toch vergunning verleend.

Molenaar Campfens gaf alle medewerking voor behoud van de molen maar het moest hem niets kosten behalve dat hij dan een flink stuk van het terrein gratis zou prijsgeven.
De burgemeester heb ik persoonlijk benaderd over behoud, maar die wilde van niets weten.
Koopsom voor molen, huis schuur, varkenshok en 1800 m2 grond was ƒ 18.000, dat is ƒ 10,- per m2 wat toen een gangbare vierkante meterprijs was voor de grond alleen.

Achter de molen stond het flinke motorhok met daarin een elektromotor van EMF van 25 pk. Die kon twee koppel 16-er stenen, een blauwe en een massieve kunststeen op een maalstoel op de builzolder aandrijven.
Op de builzolder stond een flinke centrifugaal buil, aan de maalzolder hing een flinke mengketel en op de steenzolder stond naast de twee 17-ers (één blauwe- en één massieve kunststeen) en een 16-er massieve kunststeen, nog een haverpletter.
Eén regulateur op de maalzolder bediende de drie koppel.

Op de laatste (sloop) foto duidelijk het flinke motorhok achter de molen staan.

Molenaars op deze molen waren o.a.:
Molenaar Voorbeijtel, de bouwer/oprichter
Molenaar Hertogh
Molenaar Landheer
Molenaar Vink
Molenaar Pape
Molenaar Dambruin
Molenaar Campfens, hij kocht het gehele erf t.b.v. uitbreiding van zijn naastgelegen bedrijfsterrein.