Molen De Bloeme, Zierikzee

Zierikzee, Zeeland

aan de westkant van de stad, even ten zuiden van de Westbrug
Schouwen-Duiveland, Zeeland
Schouwen-Duiveland
Zierikzee B (1) 4 Abraham Koole, ...[?] Hendrik van Dijke, molenaar

geschiedenis

De molen werd in 1661 voor rekening van Jan Jacobse Soetewey gebouwd op een oude verdedigingstoren in de stadswal aan de westkant van de stad, even ten zuiden van de Westbrug aan de Regenboogstraat. De molen was voorzien van een zeer fraaie baard. Het was een opmerkelijke korenmolen van een voor Zeeland zeldzaam molentype. Het ging om een achtkante stellingmolen op een stenen onderbouw. De stelling had deels een verticale ondersteuning en deels een ondersteuning van schuine schoren. Het achtkant was met hout gedekt, deels in profieldelen, deels in potdekselwerk.

De molen kende in de 18e eeuw diverse eigenaren waaronder de families Phernambucq en Van Selven. Op de foto uit 1895 staan de baas Van Dijke met zijn knechten (in de witte pakken) afgebeeld. Deze familie Van Dijke had de molen al sinds 1798 in het bezit.

Dordrechtsche Courant 2 augustus 1798:
Men zal op saturdag den 4 augustus 1798, des nademiddags om één uur, in het voornaam Oud Logement binnen de stad Zierikzee, publiek voor den Overman, presenteeren te verkoopen: De helft In de wind-koorn-molen, genaamd De Bloeme, staande op de Wal, by de Westpoort binnen gemelde stad. Inmiddels nader onderrlgt te bekomen by Cornelis Bolluit, koorn-molenaar aldaar. Zynde voorsz. molen ten, jaare 1793 voorzien geworden van eenen nieuwen as; vervolgens van twee nieuwe roeden en een dito molensteen, voorts zeer wel geconditioneerd. Waaromtrend inspectie dagelyks, door een ieder daar by belang hebbende, kan genomen worden.
Informatie Jaap de Vries, 1 maart 2009