Molen De Vlijt, Zwolle

Zwolle, Overijssel

aan de Vlasakkers bij de vroegere Schrevenweg / aan de Nieuwe Vecht
Zwolle, Overijssel
Salland

1934 deels gesloopt 1954 restant gesloopt
Deze molen, De Vlijt genaamd, werd in 1861 gebouwd door J. Kok, maar ging in 1869 over in handen van J.L. Marsman.
De molen dateert van 1871, want op 2 juli van dat jaar teisterde een brand de molen zozeer, dat hij tot op de stenen voet afbrandde.
Op 26 juli 1889 brak opnieuw brand uit.
Na het herstel van de molen, ging ook de zoon, J.W.R. Marsman, nadat hij de school van meester H.Wuite aan de Vechtstraat met goed gevolg had doorlopen en twaalf jaar geworden was, in het molenaarsbedrijf.
Er waren toentertijd nog een stuk of zeven draaiende molens in Zwolle (in 1859 trouwens nog 21!), zodat nog niet te voorzien was, dat hij de laatste Zwollenaar zou worden, die als "molenaar" in het bevolkingsregister ingeschreven zou staan.
In 1934 werd in oktober de molen gedeeltelijk gesloopt.
Op 78-jarige leeftijd verkocht Marsman molen De Vlijt aan een molenbouwer in Zuidlaren. Deze sloopte in 1954 de molen
Bron: “Zo was Zwolle rond 1900”, drs. F.C. Berkenvelder, uitgegeven door J.M.W. Waanders (Zwolle).

De hieronder vermelde gegevens komen uit de archieven van de gemeente Zwolle. Het begint bij de stand van zaken in 1832 tijdens de invoering van het kadaster. De gegevens zijn in de loop der jaren verzameld door de heer Berkenvelder die zeer lang op het archief in Zwolle gewerkt heeft.

Molen aan de Vlasakkers B895 -> B908 -> B1296 -> B 1540 type: achtkante stellingmolen, korenmolen.

1832 J H Lubbers
1860 Jurrien kok molenaar te zwolle
1862 idem
1869 J.L. Marsman, molenaar te Zwolle
1871 Uitbranden molen, aleen woning en bergplaats over
1872 herbouw korenwindmolen
1917 J.W.R. Marsman, molenaar te Zwolle
1956 overdracht grond aan gemeente

Deze molen werd medio 1954 verkocht aan molenaar Luttikholt die destijds in Warffum woonde. Deze heeft destijds samen met zijn buurman de molen gesloopt en onderdelen ter beschikking gesteld aan molenmaker Medendorp voor de restauratie van de koren- en pelmolen Bijo van Luttikholt in Warffum. Deze molen werd gerestaureerd in 1955/1956. Helaas brandde deze prachtige molen in oktober 1957 tot op de onderbouw af.
Johan van Dijk.