Molen Scheve molen, Zwolle

Zwolle, Overijssel

1911 molen schuur en erf bijtrekking grond met opstallen E 2913
1920 Gerardus Johannes Schuttelaar, koopman te Zwolle c.s.
1921 Gebr. de Graaf te Zwolle E 3064
1922 gedeeltelijke sloping zodat nog een schuurtje overblijft

De hierboven vermelde gegevens komen uit de archieven van de gemeente Zwolle. De gegevens zijn in de loop der jaren verzameld door de heer Berkenvelder die zeer lang op het archief in Zwolle gewerkt heeft.

1651: In 1651 was er een overstroming bij de Scheve molen.
1760: In 1760 werd de Scheve Mole beheerd door Jan Hendrik Overbeek en zijn vrouw Machtelt Clomp.
02-02-1767: Op 2 februari 1767 verkreeg Michiel van der Vegte het eigendom van een kampje land van ca 3/4 morgen gelegen achter de Scheve Molen bij de Luire buite de Camperpoort.

01-09-1826: Overijsselsche Courant
"De Notaris Kramer Renette. als daartoe gerekwireerd, zal op Dingsdag den 5den September 1826, ten vijf uren 's avonds, op het Stads Wijnhuis te Zwolle doen inzetten en 14 dagen daarna, aldaar ter zelfder uur verkoopen:
1. De Halfscheid in een Koren Molen, staande alhier buiten de Kamperpoort, genaamd de SCHEVE MOLEN, met de halfscheid in alle daarbij behoorende Werktuigen, Gereedschappen, Karren, Paard enz. alsmede de halfscheid in den stal achter het volgende Parceel gelegen.
2. Een Huis staande terzelfder plaatse, gemerkt K.P. No.120, Arend Langevoord ter eener en Cornelis Overbeek ter andere zijde.
3. Een HOF, insgelijks bij voormelden Scheve Molen gelegen, heb NB. De Koopers zulks verkiezende , zullen de helft der Kooppenningen op hunne Perceelen als restante Kooppenningen kunnen laten staan , tegen den interest van 5 pCt. in 't jaar. bende Jan Rientjes ter eener en Jan Noortman eer andere zijde. Nadere informatiën zijn te bekomen bij den Heer Prokureur RIETBERG en bij voornoemden Notaris, ten wiens Kantore de Koopskonditien op den behoorlijken tijd zulleu eer visie leggen.

1878:  Jochem van Zanten was molenaar van de Scheve Molen, hij woonde op de Pannekoekendijk nr 2.  De heer van Zanten heeft samen met zijn zoon Albert de molen draaiende gehouden tot 1901.

J. van Zanten was in 1883 molenbaas.
1901: In 1901 draaide de Scheve Molen niet meer, in 1902 werd de molen verkocht.
1922:  gedeeltelijke sloop van de molen.

Scheve molen a.d. Hoogstraat, E683 type: beltmolen, korenmolen

Volgens Ten Bruggencate werd de molen rond 1868 herbouwd in Bennekom, Tenbruggencatenummer 00760 a. Gezien de jaartallen lijkt dat echter onmogelijk.
Red.

Mijn grootvader (H.G. van Kuik, Zwolle 1898-1981) heeft mij meerdere malen verteld dat hij als jongen op deze molen heeft gewerkt als bijbaantje. De molen moet rond 1910 dus nog in bedrijf zijn geweest. Hij had het altijd over "de Schieve Mölle".
Peter van Kuik, 20 mei 2014.